Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Borgmestre raser over regeringens budgetlov

Detailstyring og fireårige budgetter rammer danskernes service hos kommunen. Borgmestrene frygter for regeringens 2020-plan
KORT NYT2. MAJ 2011 6.31

Landets borgmestre kan snart skifte titlen ud med en mindre flatterende jobbeskrivelse som 'implementerings-agent', skriver Ugebrevet A4.

Det sker, hvis regeringen i forbindelse med de aktuelle forhandlinger om den økonomiske 2020-plan får flertal til at vedtage fireårige planer for kommunernes budgetter. Den såkaldte budgetlov skal sikre en stram styring af økonomien i både stat, regioner og kommuner.

Ifølge flere borgmestre og eksperter er faren, at politikerne på Christiansborg vedtager stive fireårsplaner, der ikke tager højde for akut opståede problemer i form af massefyringer på lokale arbejdspladser, dyre skolebyggerier eller pludseligt opståede udgifter til socialområdet.

Regeringen vil fx have vedtaget et udgiftsloft, der betyder, at den offentlige sektor fremover ikke må koste mere end 27 pct. af bruttonationalproduktet mod cirka 29 pct. i dag.

- Detailstyring af alle konti i en kommune dur ikke. Det dur heller ikke, at politikere på Christiansborg lover alt muligt og fx tager afstand til lukkedage i kommunale daginstitutioner, hvis de samtidig indfører udgiftslofter, der forhindrer hensigtsmæssig kommunal planlægning, siger KL-formand Jan Trøjborg (S) og påpeger, at der må være en sammenhæng mellem økonomiske lofter og politiske løfter.

lcl