
Borgerne snarere end regeringen presser på for centralisering, vurderer forsker
12. APR 2005 14.34
Mange kommunalpolitikere oplever for tiden et stigende pres på det kommunale selvstyre i takt med at indholdet af de mange kommunalreforms-lovforslag bliver rullet ud.
Mens nogle oplever reformprocessen som en gradvis indskrænkning af kommunernes handlemuligheder, ser de helt pessimistiske begyndelsen til enden på det engang så stærke danske kommunale selvstyre.
Ulrik Kjær, lektor ved Syddansk Universitet og specialist i kommunale forhold, mener snarere, at det pres og den tendens til mere centralisering og kontrol, som kommunerne oplever, kommer fra borgerne.
- Borgerne er forvænte. Der er en tendens i tiden til, at borgerne ikke er parate til at acceptere den lokale variation ? når det går ud over dem selv. Det er lige så meget dét pres, det handler om, mener Ulrik Kjær der understreger at han her taler som kommentator, og ikke udtaler sig på baggrund af videnskabelig forskning.
Det hellige, almindelige lokalstyre
Han mener, at denne principielle diskussion om kernen i det lokale selvstyre helt har manglet i reformprocessen; nemlig at den lokale beslutningskompetence har sin pris i form af variationer i serviceniveau. Måske indlysende for kommunalpolitikere, men ikke nødvendigvis for den almindelige borger.
- Det ville være frugtbart for det lokale selvstyre, hvis man havde taget diskussionen om, i hvor høj grad folk er villige til at acceptere, at lokal beslutningskompetence hænger sammen med lokal variation - frem for at diskutere, hvor meget de vil styre kommunerne inde fra Christiansborg, siger Ulrik Kjær.
- Inderst inde tror jeg, at det ville styrke det lokale selvstyre at diskutere, hvad vi helt grundlæggende vil med det ? i stedet for bare pr. automatik at gå ud fra, at det lokale selvstyre er godt. Jeg synes, det er en stor skuffelse, at den principielle diskussion slet ikke har været taget i forbindelse med reform-processen, siger han.
Risikabel og tåbelig omvej
Et rundspørge, som dk-nyt foretog i sidste uge, viste at et stort flertal af borgmestre forudser, at kommunalreformen vil centralisere beslutningsprocesserne til Folketinget. Ulrik Kjær er enig med de bekymrede borgmestre i, at visse reform-lovforslag peger mod centralisering.
Men han ser ikke reformen som en samlet centraliserings-pakke fra regeringen. Han mener faktisk, at koblingen mellem reform og centralisering er helt forkert.
- Hvis regeringens håb med reformen er at få lusket centralisering ind ad bagdøren, så er det en meget risikabel og delvist tåbelig omvej at gå. Reformen har betydet risiko for splittelse i Venstre, og dermed i yderste konsekvens tab af regeringsmagten, siger Ulrik Kjær.
- Reformen er ikke en lettere diskussion for regeringen at tage end at gå ind og tale om centralisering direkte. Adgangen til at gøre det direkte er der jo hele tiden; et flertal i Folketinget kan til enhver tid gå ind og indføre enten mere centralisering eller decentralisering helt åbent, når det drejer sig som beslutningskompetence, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.