DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Bolde og fribilletter til svømmehallen skal styrke småbørns motorik

Sundhedsplejersker går i front for at rådgive og inspirere forældre til at få mere leg og bevægelse ind i deres barns hverdag.
18. SEP 2020 7.26

HØJE-TAASTRUP: Motorikbolde, svømmehalsbilletter og aktivitetsfolder er nogle af de redskaber, som sundhedsplejersker i Høje-Taastrup deler ud til småbørnsforældre for at inspirere til leg og bevægelse. Det er et led i en fireårig indsats støttet af Nordea-fonden, der skal styrke småbørns motorik, oplyser kommunen.

"Trille & Tumle – børn i bevægelse" hedder indsatsen, der skal få alle de voksne, som små børn møder på deres vej i de første leveår, til at stimulere barnets motorik bedst muligt. Det gælder forældre, sundhedsplejersker og pædagoger i dagplejer og vuggestuer.

Sundhedsplejerskerne går i front for indsatsen, og de vil med udgangspunkt i deres erfaring og ekspertise rådgive og inspirere forældre til at få mere leg og bevægelse ind i deres barns hverdag. 

Alle sundhedsplejersker vil de næste tre år medbringe en såkaldt bevægelsestaske, når de besøger nyfødte børn og deres forældre ved to-tre-måneders besøget.

Tasken indeholder: motorikredskaber som motorikbolde, et silketørklæde, sæbebobler, svømmehalsbilletter, kaffebilletter til medborgerhusets café og information om biblioteker og kulturhuse. Derudover er også en aktivitetsfolder med link til inspirationsvideoer og fritids, natur- og kulturtilbud til 0-5-årige børn og deres familier.

Bedre sprog og relationer

I det flerårige projekt er også planlagt bevægelsesforløb i samarbejde med dagtilbud og idrætsforeninger. Samtidig er sundhedsplejerskerne i gang med et undervisningsforløb for at blive opdateret på den nyeste viden om 0-3-åriges motoriske udvikling, og hvordan de kan støtte forældrene.

Forskning viser, at børn med en god motorik bevæger sig mere. Når børn har en god motorik og er gode til at hoppe, krybe og kravle, så har de lettere ved at koncentrere sig, lære nyt, de får et bedre sprog og bedre sociale relationer. Alt det tilsammen betyder, at barnet trives bedre.

Hvert tredje barn i indskolingen I Danmark har udfordringer med motorikken ifølge Statens Institut for Folkesundhed, og det er således en national udfordring. Ideen er derfor også, at erfaringerne skal udbredes til andre kommuner ved projektet afslutning.

  • Trille & Tumle-projektet bliver evalueret af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, som ligger parat, når den fireårige indsats er slut.
  • Indsatsen er gjort mulig ved en donation på 2,1 mio. kr. af Nordea-fonden.
  • Fonden har de næste år et særligt fokus på at støtte initiativer, der fremmer det gode liv for 0-6-årige og dermed få endnu flere børn til at blomstre.

ka