FURESØ: Vi flytter støtten hen til børnene, frem for at flytte børnene hen til støtten. Det er kommunens grundtanke i en ny indsats for at favne og fastholde børn og unge, der behøver særlig støtte, i de almindelige skole- og institutionstilbud, lyder det fra Furesø Kommune.
Udgifter til børn og unge, der modtager specialtilbud fra kommunerne, er over hele landet steget kraftigt de senere år - og det gælder også Furesø. I 2010 forventer Furesø Kommune udgifter på 56 mio. kroner - alene til specialtilbud på skoler uden for kommunen. Penge, som kommunen ønsker at bruge til i højere grad at hjælpe de samme børn til at blive i de almene tilbud.
- For at vende udviklingen skal vi som kommune forebygge mere, sætte tidligere ind og arbejde tættere sammen på tværs af fagområder. Det er vores nye indsats, som vi kalder Inkluderende praksis, et godt eksempel på. Vores mål med indsatsen er dels at skabe et bedre og bredere samarbejde mellem de almene og specialpædagogiske indsatser, dels at styrke de pædagogiske aktiviteter, undervisningen og forældresamarbejdet, så fx tosprogede børn og unge får et øget udbytte af at være i vores skoler og institutioner, siger formanden for Børne- og Skoleudvalget, Jane Isdal (SF).
Ny arbejdsform skal udvikles
Helt konkret omfatter Inkluderende praksis en større uddannelsesindsats for ledere og medarbejdere på skole- og institutionsområdet samt i sundhedsplejen. Undervisningen skal styrke og udvikle en arbejdsform, hvor de almene skole- og institutionstilbud i højere grad kan favne børn og unge med behov for særlig støtte, frem for at fjerne dem fra fællesskabet og placere dem i eksempelvis specialklasser.
- Børn og unge, der har behov for særlig støtte, skal blive i deres almindelige skole, vuggestue eller børnehave, så længe det er til gavn for dem. Med andre ord ønsker vi altså at flytte støtten hen til børnene - frem for at flytte børnene hen til støtten, siger Jane Isdal.
Støtte og opbakning til medarbejderne
I første omgang skal 80 medarbejdere fra børne- og ungeområdet deltage i et fælles uddannelsesforløb i løbet af det kommende skoleår. Derudover skal alle ledere i skoler og institutioner igennem et fælles uddannelsesforløb, hvor de undervises i at udøve faglig ledelse af en inkluderende praksis.
- Inkluderende praksis anlægger helt nye synsvinkler på undervisning og pædagogik, og derfor afhænger indsatsen af, at vores medarbejdere og ledere ude på skolerne og i institutionerne får den nødvendige støtte og opbakning i form af uddannelse og kompetenceudvikling, siger Jane Isdal.
Furesø Byråds Forebyggelsesstrategi
Indsatsen 'Inkluderende praksis' er et led i Furesø Byråds forebyggelsesstrategi, der placerer forebyggelse som et samlet, overordnet indsatsområde i Furesø Kommune. Strategien skal sikre sårbare og udsatte borgere en tidlig, helhedsorienteret og fagligt velkvalificeret indsats.
Målet er, at:
- færre børn kommer igennem opvæksten med skader, der skyldes omsorgssvigt eller fejlagtig håndtering af sociale/sundhedsmæssige problemer
- alle unge gennemfører folkeskolens afgangseksamen og får en ungdomsuddannelse
- forældre støttes til selvstændigt at håndtere sociale og sundhedsmæssige problemer
- forældre uden tilknytning til arbejdsmarkedet kommer i uddannelse eller arbejde.
Det vil på længere sigt medføre flere selvhjulpne borgere og reducere behovet for vidtgående og dyre foranstaltninger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.