
Af Paul Hegedahl
Benjamin Franklin:
'Selvbiografi',
oversat af Andreas J. Pedersen
efter 'Autobiography'. Oversættelsen er revideret i 2010;
Rosenkilde, København 2010.
409 s., indb., 16 x 23 cm., udførligt noteapparat af
oversætteren efter hvert kapitel; forord af Torsten Jansen;
indledning af oversætteren Andreas J. Pedersen;
efterskrift s. 335-409.
Kr. 399,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-92503-00-8.
'USA's eneste præsident, som aldrig var præsident. Sådan lyder en beskrivelse af Benjamin Franklin, der er så finurlig, at Franklin selv kunne have formuleret den. Og sandt er det, at Benjamin Franklins indflydelse nemt kan måle sig med de første store præsidenter som George Washington, Thomas Jefferson og John Adams. Ligesom de, regnes han blandt USA's grundlæggere, og han er medforfatter til både uafhængighedserklæringen og den amerikanske forfatning. Alligevel rummer Benjamin Franklins eftermæle langt mere end den imposante titel - Nationens Fader. Han var både opfinder, filosof, publicist, diplomat, musiker, forfatter og satiriker - med andre ord en klassisk multibegavelse.
- - - Benjamin Franklin betragtes ikke alene som fader til Amerikas Forenede Stater, men også som det første levendegjorte eksempel på en ægte amerikaner. Den britiske filosof og historiker, Thomas Carlyle, kaldte ham 'stamfaderen til alle yankier'.
- - - På samme måde kan man argumentere for, at Benjamin Franklin er selve grundlæggeren af 'den amerikanske drøm'. Ikke alene fordi han er med til at skrive den amerikanske forfatning, som danner fundamentet for troen på at alle kan opnå rigdom og berømmelse, med sætningen 'all men are created equal' - alle mennesker er skabt ens. Men også fordi hans eget liv viser en helt usædvanlig evne til at udnytte sine mange evner til det yderste. Vi lever i en tidsalder, hvor boghandlerne bugner med selvhjælpsbøger, der vil inspirere os til at få mere ud af livet. Men i virkeligheden kan en klassiker som Benjamin Franklins selvbiografi stadig levere den samme inspiration for det moderne menneske.
- - - Ingen andre af de syv mænd, der betragtes som USAs grundlæggere, har sat navn under alle de fire dokumenter, der i den grad definerer USA: uafhængighedserklæringen, forfatningen, alliancen med Frankrig og i 1783 Parisaftalen, som formelt afslutter krigen mellem USA og Storbritannien.'
- fra forordet til bogen, skrevet af Torsten Jansen, presse- og kulturattaché på den danske ambassade i Washington DC. Fra 1996-2001 var han korrespondent for Tv-avisen i USA, hvor han blandt dækkede Bill Clintons genvalg og valget af George W. Bush. Desuden har Torsten Jansen i en årrække været chef for DRs udlandsredaktion, for DRs udlandsmagasin Horisont samt studievært på Tv-avisen.
Kære Søn
Benjamin Franklin (1706 - 1790) skrev sin selvbiografi fra 1771 - 1789. Den dækker årene 1706 - 1757. Den blev oprindelig skrevet til hans søn William Franklin - og ment dels om en vejledning i livet i stil med de almanakker, Franklin udgav, dels som en beretning om familiens liv. Efter udbruddet af den amerikanske uafhængighedskrig i 1775 endte far og søn på hver sin side. William Franklin (1731 - 1813), der var guvernør for New Jersey, var fuldstændig loyal over for UK, var en overgang i fængsel og drog i 1782 i eksil i Storbritannien. Far og søn så hinanden sidste gang i 1785, hvor Benjamin Franklin efter en rejse til Frankrig tog hjem over England.
Benjamin Franklin indleder sin selvbiografi således: 'Kære søn, Det har altid moret mig at samle anekdoter om mine forfædre. Du husker måske, at jeg, dengang vi to var i England, foretog en rejse med det ene formål at opsøge og udspørge dem, der endnu var tilbage af vor familie. Formentlig vil du have lige så megen fornøjelse af at høre om mit livs hændelser, som du kun delvist kender; og da jeg nu kan vente nogle ugers uafbrudt ferie, sætter jeg mig til at skrive dem ned. Jeg har også andre grunde til dette foretagende. Jeg blev født og opdraget i fattigdom og uden anseelse, men har arbejdet mig op til velstand og en vis berømmelse hos mine medmennesker. Lykken har altid fulgt mig lige til nu, da jeg er en gammel mand; så måske kunne mine efterkommere ønske at høre noget om de midler, jeg brugte, og som - takket være forsynet - hjalp mig så godt. Måske vil de også anse disse midler for værd at efterligne, hvis nogle af dem skulle komme i lignende forhold.'
Franklins Selvbiografi har en lang udgivelseshistorie. Den blev først udgivet efter hans død. Det var i en ufuldstændig fransk udgave i 1791. Siden kom en række udgaver på engelsk. Første gang i 1793 og efterfølgende mange udgivelser på både engelsk, fransk og andre sprog.
Til denne danske udgivelse har forlaget valgt at revidere og opdatere Andreas J. Pedersens oversættelse fra begyndelsen af sidste århundrede. Udgiveren skriver, at det har man gjort af flere grunde: 'Dels rammer oversættelsens tone Franklins lette prosa, så den yder originalen retfærdighed, dels giver oversættelsens let arkaiske lyd følelsen af at sidde med en historisk tekst i hånden.
En af historiens bedst kendte tekster
I sine bemærkninger til bogen karakteriserer den danske udgiver Benjamin Franklins Selvbiografi som en af historiens bedst kendte tekster den dag i dag. Og den udkommer igen og igen - på alverdens sprog og i alverdens formater. Den kan læses på flere niveauer: Dels som dannelseshistorien om Benjamin Franklin, der - som udgiveren skriver - 'gør verden, dels som fortællingen om USAs tilblivelse og dermed som nøgle til den amerikanske identitet og selvforståelse. I sit forord skriver Torsten Jansen desuden, at bogen bør være fast pensum for enhver som ønsker at forstå USA bag det flimrende billede af avisoverskrifter, TV-indslag og Hollywood film. Benjamin Franklin er personliggørelsen af den amerikanske selvforståelse og identitet, som stadig binder USA sammen til et land: 'Han er den dygtige entreprenør, den nytænkende opfinder, fritænkeren, den ægte demokrat og humanisten. - - - Ved at læse denne bog bliver man klogere på, hvad det er for en enorm drivkraft, som har gjort USA og de amerikanske værdier til altdominerende i vores levetid. Ligesom man skal kende H. C. Andersen, Kierkegaard og Grundtvig for at forstå Danmark og danskerne, således skal man læse Benjamin Franklin for at forstå USA og amerikanerne.
Der findes få mennesker i verdenshistorien, som har leveret ligeså mange gode ting i løbet af et liv, som Benjamin Franklin har. Derfor forbliver denne bog til stadighed en inspirationskilde for nye generationer og nye læsere.'
Benjamin Franklin, statsmand, journalist, forfatter, bogtrykker, videnskabsmand, opfinder - bl.a. lynaflederen og bifokale brilleglas, politiker, diplomat, grundlægger af Ivy League universitetet University of Pennsylvania, grundlægger af USA's første papirfabrik (baseret på genbrug af klude), grundlægger af USA's første offentlige bibliotek, etablerede god gadebelysning, talte flere sprog, Founding Father. Et ordentligt menneske.
Det er sikkert noget dristige betragtninger, men denne anmelder vil placere Benjamin Franklin på samme niveau som Nelson Mandela, Dalai Lama, Albert Einstein - og vores egen Niels Bohr. Mennesker der både har bragt verden videre og gjort den til et bedre sted at leve.
Supplerende links
Jes Stein Pedersen: 'Benjamin Franklin kunne det meste, boganmeldelse, Politiken 30. juli 2010, revideret 4. august 2010.
USA's Uafhængighedserklæring 4. juli 1776
Publikationshistorien for Benjamin Franklins selvbiografi
Her kan man læse en række vise udsagn fra Den Fattige Richards Almanak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.