
Gør en god skole bedre. Det er overskriften på den plan, vi har fremlagt for et løft af folkeskolen. Og vi inviterer dig til at tænke med og give din mening om, hvad der skal til. Vi vil også meget gerne høre din mening om vores forslag.
En sammenhængende skoledag for alle børn
Vi ønsker en folkeskole for alle. Derfor bliver vi nødt til at tænke anderledes. Vi vil skabe en sammenhængende skoledag. Børnene skal have flere timer på en mere spændende måde. Med leg og undervisning på kryds og tværs gennem dagen. Med bevægelse hver dag, værkstedsundervisning, it-projekter og undervisningsforløb med det lokale erhvervsliv eller foreninger. Med lektiehjælp. Og udeskoler, hvor eleverne kan passe en køkkenhave og dyrke grøntsager, hvorefter de lærer om fotosyntese og efterfølgende bruger grøntsagerne i hjemkundskab til at lave mad af. Det handler om at være konkret.
Derfor sætter vi ind med udvikling af nye metoder, eksemplariske undervisningsforløb og inspiration til mere praksisnær og virkelighedstro undervisning. Der skal ske ændringer i den måde, timerne, indholdet og undervisningskræfterne bruges, så vi kan nå vores mål om, at alle elever skal udfordres og blive så dygtige, de kan. Folkeskolen er rigtig god for det store flertal af børn. Men alle børn skal udfordres. Både de 15-17 pct. af børnene, der i dag forlader folkeskolen uden at kunne læse, skrive og regne tilstrækkeligt til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Og de dygtige, der også skal udfordres til at blive endnu dygtigere.
Skal det lykkes, er det ikke nok blot at bruge flere penge eller justere lidt i regler og bekendtgørelser. Der er behov for et stort skridt, der gør en god skole endnu bedre, efter mange små skridt.
I bred dialog med praktikere og folkeskolens parter
I foråret holdt jeg en række gode og konstruktive møder med partnerskabet for folkeskolen, der bestod af Danmarks Lærerforening, Skolelederne, BUPL, Skole og Forældre, Danske Skoleelever, KL og Børne- og kulturchefforeningen. Her diskuterede vi folkeskolens udfordringer og elementer til det store skridt for folkeskolen. Vi har været i dialog med forskningsmiljøet, besøgt skoler og har inviteret til en fælles forandring gennem Ny Nordisk Skole, som over 350 skoler og institutioner har meldt sig til her i første ansøgningsrunde. Alt sammen for at få gode ideer og input til, hvordan fremtidens folkeskole skal indrettes.
Regeringen har nu offentliggjort vores bud på, hvordan vores folkeskole bliver løftet, så den klæder alle elever rigtig godt på til at få enten et svendebrev i hånden eller en studenterhue på hovedet som bevis på, at de har fået en ungdomsuddannelse. Men skal det lykkes, har vi brug for at samarbejde. Vi skal finde brede løsninger og sikre bred opbakning både på Christiansborg og blandt skoleledere, elever og forældre. Det er helt afgørende. Derfor vil vi invitere partnerskabet til at fortsætte samarbejdet med gode ideer til, hvordan vi sammen kan gøre en god skole bedre. Og vi vil trække på erfaringerne fra Ny Nordisk Skole til, hvordan man i fællesskab kan forandre direkte ude på skolerne, så alle børn bliver dygtigere.
Lærerne er folkeskolens vigtigste råstof
Vi vil gerne sætte lærerne endnu mere i spil sammen med eleverne. Lærerne skal ikke arbejde mere, men anderledes. I et tæt samarbejde med pædagogerne bl.a. i de nye aktivitetstimer.
Lærerne, pædagogerne og lederne skal klædes ordentligt på til de nye opgaver. Derfor vil vi sætte massivt ind på efteruddannelsesområdet. Når vi når 2020, skal alle lærere kunne undervise med undervisningskompetence i deres fag svarende til linjefagsniveau. Vi vil etablere et korps af læringskonsulenter, der skal sikre, at de enkelte skoler får mulighed for at udvikle sig og bruge de mange nye undervisningsmuligheder. Den teknologiske udvikling åbner hele tiden nye døre og kræver en stadig tilpasning. Alt dette skal læringskonsulenterne være med til at sikre.
Slutmålet er at øge opbakningen til folkeskolen. Forældre skal føle sig trygge ved, at deres børns uddannelse starter i folkeskolen - en skole, hvor deres barn trives og lærer mest muligt. Det er visionen for vores fælles folkeskole. Nu skal vi føre den ud i livet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.