
Forskellige samarbejdsmodeller samt begge parters evne til at tænke langsigtet er nogle af de elementer, der skal hjælpe os på vej.
Med regeringens nye aftale om at spare 25 procent på det kommunale anlægsbudget i 2011, er både kommunerne og branchen nødt til at gå nye veje, hvis udviklingen af den danske infrastruktur ikke skal gå helt i stå, skriver Asfaltindustrien
Bedre kvalitet og økonomi
Ofte klandres kommunerne for sine forskelligartede udbudsformer, men både Thomas Rask Jensen, medlem af Udbudsrådet og direktør i NCC Roads, og Thomas Lindberg Ramsay, driftschef i Herning Kommune, mener, at begge parter har et ansvar for at sikre de mest optimale løsninger.
I Herning Kommune har man netop lanceret en ny samarbejdsstrategi, hvor man inddeler opgaverne i forskellige kategorier og derefter vurderer, hvordan samarbejdet med det private erhvervsliv bedst udformes.
- Vi mener, at man sammen finder de bedste løsninger. Derfor gælder det om, at udnytte hinandens kompetencer og vurdere, om man kan få noget bedre for de samme - eller færre - penge, siger Thomas Lindberg Ramsay, der forslår, at brancheorganisationer og KL går forrest og afsøger, hvordan sådanne processer kan håndteres bedst muligt og dermed også bane vej for flere offentlige udbud.
Thomas Rask Jensen er enig i overvejelserne og fremhæver desuden de økonomiske fordele, der er, hvis blot kommunerne tør tænke mere langsigtet:
- Kommunerne bør regne på de økonomiske og kvalitetsmæssige gevinster, der opstår ved et langsigtet samarbejde. Opstartsomkostningerne er generelt dyrere, men ser man det over længere tid, vil årsprisen blive langt billigere, da driftsomkostningerne over tid falder markant, siger han.
Det koster ofte to til tre gange så meget at rette op på noget forfaldent som at vedligeholde det i tide.
Konstant nytænkning
Administrerende direktør i Asfaltindustrien Anders Hundahl glæder sig over, at både kommuner og virksomheder begynder at afsøge nye muligheder, og en ny undersøgelse fra Udbudsrådet viser også, at der fortsat er et stort potentiale:
- Som man kan læse om i det nyeste Asfalt, så blev i 2008 kun 40 procent af den kommunale drift på transport og infrastrukturområde udbudt - så der er stadigvæk mange gevinster at hente. Vi skal derfor blive ved med at tænke nyt: Nye samarbejdsformer, nye metoder og nye materialer, siger Anders Hundahl.
Udbudsrådets undersøgelse viser, at der er et stort besparelsespotentiale ved at skabe mere konkurrence inden for vejdrift og -vedligehold - og, at det kan gøres uden, at det går ud over kvaliteten. Undersøgelsen viser, at i 64 procent af tilfældene (på alle kommunale områder) havde det positiv effekt at sende opgaven i offentligt udbud - kun i 3,5 procent af tilfældene havde det negativ effekt.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.