DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Banken bakker op om badeland

Banken bakker op om badeland

Arbejdernes Landsbank vurderer, at det nye svømmebad i Randers bliver en god forretning
15. JUN 2012 6.59

RANDERS: Arbejdernes Landsbank bakker op om et nyt svømmebad til mere end 200 millioner kroner i Randers. Det fastslår filialdirektør Lars Møller overfor dknyt.  

- Når vi går ind i et projekt som det her, vurderer vi, om det er bæredygtigt, og om den kunde, der står for det, kan løfte det igennem. Og vi vurderer, at projektet kan gennemføres, og at der er tale om en god forretning, siger filialdirektør for Arbejdernes Landsbank i Randers, Lars Møller.

- Vi ville ikke gå ind i denne her investering, hvis vi ikke troede på det, siger han.

Bankgarantier kan være nødvendige
Det er usædvanligt, at kommunen har pligt til at købe badelandet tilbage, hvis OPP-partneren skulle gå fallit. Men det behøver ikke at være et problem, vurderer ekspert i OPP-samarbejder ved AKF, Anvendt Kommunal Forskning, Ole Helby Petersen.

- Modellen bag OPP-samarbejdet i Randers er som udgangspunkt ikke et problem. Det afhænger af den garanti, banken har stillet, siger Ole Helby Petersen.

- Hvis der er stillet sikkerhed for, at den private partner er dækket ind i tilfælde af fallit, behøver projektet ikke at være kontroversielt, siger han.
Ole Helby Petersen pointerer, at den bankgarantier kan være en nødvendighed, hvis kommunerne vil have mulighed for også at indgå OPP-samarbejder med mindre og mellemstore virksomheder og ikke kun holde sig til de store entreprenørvirksomheder.

Risiko ved alle udlån
På mandag skal byrådet tage endelig stilling til OPP-samarbejdet om opførelsen af badelandet. Den radikale Mogens Nyholm har stillet spørgsmålstegn ved projektet på grund af økonomien hos de to selskaber, der ejer kommunens OPP-partner Leisure Danmark.

Både Randers Kommune og direktøren i Leisure Danmarks moderselskab, Anders Skak, har overfor dknyt afvist bekymringen med henvisning til, at selskaberne har fuld opbakning fra banken.

Hos Arbejdernes Landsbank siger filialdirektør Lars Møller, at man aldrig kan give garantier ti år frem i tiden.

- Men der er jo principielt risiko ved alt, hvad vi låner penge ud til. Og hvergang vurderer vi, om vi tør påtage os den risiko. Det tør vi godt i dette tilfælde, siger han.