dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Antal underretninger om børn og unge stiger ikke mere

Efter flere års stigning er antallet af bekymrede underretninger nu stabiliseret. Sundhedsvæsnet underretter dog oftere end før.

I flere år har der været et stigende antal underretninger om børn og unge, som ser ud til at mistrives. Men i både 2020 og 2021 har antallet stabiliseret sig på niveauet fra 2019, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Alle, både fagpersoner og andre, har pligt til at underrette kommunen, hvis de har mistanke om, at et barn udsættes for vanrøgt, vold el.lign., eller de i øvrigt er bekymrede for barnets eller den unges trivsel.

 2017 blev der underrettet om 5,5 pct. af de 0-17-årige, i 2018 var det 5,9 pct. og i 2019, 2020 og 2021 var det hhv. 6,3 pct., 6,2 pct. og 6,2 pct.

Antallet af underretninger i 2021 er på 138.000, som altså er samme niveau som i 2019, før covid-19 epidemien ramte Danmark. I 2020 var antallet af underretninger på 136.000. I gennemsnit underrettes der 1,7 gang om hvert barn eller ung, der underrettes om.

download 

De fleste underretninger til kommunerne om børn og unge kommer fra landets skoler og sundhedsvæsenet. Sundhedsvæsnet tegnede sig i 2021 for 19.3 pct. af alle indberetninger mod 16,2 pct. fire år tidligere. Det største fald er sket i gruppen "andre".

Der er stor forskel på, hvad årsagen er til indberetningerne er. Politiet og domstole underretter først og fremmest om kriminalitet, mens både skoler og sundhedsvæsen mest indberetter bekymrende adfærd hos barnet. Bekymrende adfærd hos forældre er ofte en årsag til en underretning hos alle tre instanser.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/antal-underretninger-om-boern-og-unge-stiger-ikke-mere

GDPR