Ny rapport: Centrale lovkrav bliver brudt i stribevis af børnesager
Ankestyrelsen har været forbi næsten alle landets kommuner og gennemgået i alt 2.140 sager om anbringelser og familiebehandling til udsatte børn og familier. 
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix.

Ny rapport: Centrale lovkrav bliver brudt i stribevis af børnesager

Ankestyrelsen har endevendt mere end 2.000 børnesager og overholdelsen af lovkrav i ny rapport.
14. JUN 2022 15.09

Manglende overholdelse af lovkrav, overskredne lovfrister og manglende opfølgninger fylder i familieafdelingernes sagsbunker. Det viser en ny rapport fra Ankestyrelsen, der de seneste tre år har gennemgået 2.140 børnesager. 

På flere områder har kommunerne blot overholdt konkrete lovkrav i cirka halvdelen af de endevendte sager, der handler om anbringelser og familiebehandling. 

Særligt skidt står det til med at overholde lovfrister om børnefaglige undersøgelser, at orientere og inddrage børn i den planlagte foranstaltning og at følge op på foranstaltninger, fremgår det af rapporten. 

Lovfristerne om den børnefaglige undersøgelse blev blot overholdt i 44 pct. af 981 sager, børnesamtalerne om kommunens påtænkte foranstaltning blev blot overholdt i 57 pct af 2.107 sager og de lovbestemte frister om en 3-måneders og 6-måneders opfølgning blev blot overholdt i henholdsvis 50 pct af 307 sager og 48 pct af 260 sager. 

De seneste tre år har styrelsen hvert år undersøgt omkring 750 sager fra en tredjedel af landets kommuner. Dermed har Ankestyrelsen været forbi næsten alle landets kommuner og gennemgået i alt 2.140 sager om anbringelser og familiebehandling til udsatte børn og familier. 

Resultaterne af den samlede rapport for de tre årlige undersøgelser kan som udgangspunkt generaliseres til alle sager om familiebehandling og anbringelse i alle landets kommuner, skriver Ankestyrelsen. 

Samtaler holdes i højere grad

I rapporten fremgår det dog, at kommunerne i høj grad overholder krav om samtaler med barnet som led i den børnefaglige undersøgelse, at undersøgelsen indeholder en begrundet stillingtagen til grundlaget for foranstaltninger, og at vurdere underretninger inden for 24 timer. De tre lovkrav er overholdt i 95 pct., 96 pct. og 92 pct. af de gennemgåede sager. 

Socialminister Astrid Krag (S) mener, at der er brug for tage hånd om problemerne med manglende inddragelse af børn i sagsbehandlingen. 

- Rapporten viser et klart behov for at sikre børnenes rettigheder og give dem en langt stærkere stemme i deres egen sag. Derfor er jeg også glad for, at vi med Børnene Først og den kommende Barnets Lov nu for alvor får taget hånd om problemerne med den mangelfulde inddragelse af børnene, så det i højere grad bliver børnenes perspektiv, der bliver styrende i sagsbehandlingen, siger hun.

Christine Hemme, lektor på VIA med fokus på udsatte børn, mener at rapporten er udtryk for, at børneområdet ikke har rykket sig meget i løbet af de seneste tre år, og at der fortsat er en del mangler i sagsbehandlingen. 

- Det er bekymrende, at der bliver ved med at være problemer på området. Der er dog både sket forbedringer og forværringer. Overholdelsen af de her lovkrav burde være på plads, siger hun. 

Læs hele historien og reaktioner fra KL, Socialrådgiverne og Børns Vilkår på Kommunen.dk