Danmark er kommet et lille skridt nærmere ligestilling i kommunalbestyrelserne. Det viser en optælling foretaget af Institut for Menneskerettigheder.
36 pct. af de valgte politikere til kommunalbestyrelserne er efter tirsdagens valg nemlig kvinder. Efter valget i 2017 var 33 pct. af de kommunale politikere kvinder. Altså er der sket en fremgang på tre procentpoint.
Gladsaxe er den kommune, hvor størstedelen af de valgte er kvinder - her er det 64 pct. Kommunen har også en kvinde som borgmester, nemlig Trine Græse fra Socialdemokratiet.
I den anden ende af skalaen finder man Læsø Kommune, hvor der ikke er en eneste kvinde i den nye kommunalbestyrelse.
19 kvindelige borgmestre
Torsdag aften, hvor det stadig er uafklaret, hvem der bliver borgmester i Odsherred og Dragør, er der 19 kvindelige borgmestre fordelt i landet.
Efter Gladsaxe er Gentofte den kommune, hvor flest kvinder er blevet valgt. Her er kvinderne også i overtal med 57,9 pct. af pladserne.
Struer er den kommune, hvor der sidder næstfærrest kvinder i kommunalbestyrelsen med 14,3 pct. Her er det Venstre-manden Mads Jakobsen, der er borgmester.
Ifølge optællingen fra Institut for Menneskerettigheder er der 64 kommuner, hvor mindre end 40 pct. af de valgte er kvinder.
To kvinder er topscorere
Kigger man dog på, hvem der er de største stemmeslugere ved valget, er det kvinder, der dominerer toppen.
Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) er blevet den største stemmesluger med 46,5 pct. af stemmerne i kommunen.
Hun efterfølges af Birgit S. Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn og fik 40,5 pct. af stemmerne i kommunen.
Som nummer tre på listen og med en stemmeandel, der er knap syv procentpoint lavere end nummer to, finder man Kenneth Muhs (V), der er borgmester i Nyborg Kommune.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.