- Vi ved at problemet stiger år for år. Vi får flere almene plejeboliger i Danmark. Op mod 1700 indvandrere over 65 år har ikke råd til at flytte i en almen plejebolig, hvis de bliver stærkt plejekrævende. I de næste 10 år vil problemet eksplodere. Vi har estimeret os frem til ca. 10.000 ældre. Nu må velfærdsministeriet altså vågne op. En ændring af lovgivningen er helt nødvendig, og det haster, siger Dorthe Laustsen (SF) .
Ældre i Danmark, som ikke er berettiget til pension, modtager kontanthjælp i stedet for folkepension. Udover kontanthjælpen er de ældre berettiget til boligsikring. Der er i lovgivningen ikke hjemmel til at yde boligydelse, som beløbsmæssigt er højere, da dette kræver, at den pågældende ældre har pensionsret.
Armensk kvinde
Boligsikringen er langt fra nok til at dække udgifterne i en almen plejebolig. Derfor bliver stadigt flere ældre tvunget til at blive i en uegnet bolig - selvom de har et meget stort behov for en almen plejebolig, mener rådmanden og henviser til en ældre armensk kvinde, der ikke har råd til plejebolig
- I Århus har vi et konkret problem med en ældre armensk kvinde, som ikke har råd til at flytte i en almen plejebolig. For nylig var det en iransk mand. Han døde i en korttidsbolig, da han ikke havde råd til at flytte i en plejebolig, siger Dorthe Laustsen.
- Jeg håber virkelig, det kan lykkes at finde en løsning, så min mor kan få råd til at flytte, fortæller Mardiros Temirci, søn til den armenske kvinde. Hun er ret isoleret i dag, og jeg er sikker på, at hun vil blomstre op, hvis hun får mulighed for at flytte tættere på familien.
Århus Kommune har ikke hjemmel til at yde yderligere tilskud til hendes udgifter, hverken i form af øget kontanthjælp, boligydelse eller nedslag i huslejen til en plejebolig.
Op mod 1700 indvandrere over 65 år har ikke råd til at flytte i en almen plejebolig, hvis de bliver stærkt plejekrævende.
Dorthe Laustsen har taget kontakt til Velfærdsministeren, som har svaret, at der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på sagen.
Vejle Kommune har tidligere skrevet til det daværende Socialministerium om en lignende sag.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.