dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Der er større gevinster at hente ved at lade ledige uddanne sig med forhøjet dagpengesats end Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet har beregnet, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE: Arbejdsudbudseffekt af uddannelse på forhøjet dagpengesats undervurderes

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kritiserer Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriets beregninger af effekten af den såkaldte 110 procent-ordning.
5. FEB 2022 9.23

Den nye 110 procent-ordning for opkvalificering af ufaglærte kan øge arbejdsudbuddet med 20 personer i 2030 stigende til 1.300 personer fra 2052.

Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der har undersøgt Finansministeriets og Beskæftigelsesministeriets beregninger af ordningen, oplyser tænketanken. Analysens resultat står i kontrast til ministeriernes beregninger.

Folketinget indførte i 2020 en midlertidig ordning, hvor ufaglærte ledige på over 30 år i 2020-2021 og faglærte ledige med en forældet uddannelse kan tage bestemte erhvervsuddannelser på 110 procent af dagpengesatsen. Som led i aftalen om "Danmark kan Mere 1" vil regeringen gøre 110 procent-ordningen permanent fra 2023 og udvide den til at gælde flere uddannelser.

"Løst funderet empiri"

I et svar til Folketingets Finansudvalg har Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet skønnet, at den permanente ordning vil sænke arbejdsudbuddet med cirka 400-700 personer i de kommende ti år. Effekten går i plus fra 2043 og når et varigt niveau på plus 330 personer i 2052. Men ministeriernes skøn bygger på antagelser, der kun er løst funderet på empiri.

- Der er altid et spektrum af plausible skøn - især i så usikre beregninger som her. Men i det her tilfælde lægger ministerierne sig efter vores vurdering i yderkanten af dét spektrum. De to antagelser, der bærer beregningen, er bemærkelsesværdigt konservative og står faktisk i kontrast til ministeriernes almindelige regnepraksisser, siger Jon Nielsen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Hvis man vil sætte tal på, er det mindst lige så plausibelt at forvente en arbejdsudbudseffekt, der stiger fra 20 personer i 2030 til 1.300 personer fra 2052, som vores beregning viser. Og effekten kan også meget vel være større end det, siger Jon Nielsen.

AE: Ministerier er for konservative

Ministerierne understreger, at skønnet bygger på såkaldt beregningstekniske antagelser og er behæftet med væsentlig usikkerhed. Det bygger konkret på fem parametre, som alle er antaget.

De vigtigste antagelser vedrører, hvor meget uddannelsen løfter deltagernes beskæftigelse, og hvor mange der alternativt ville have været i job i den periode, uddannelsen står på.

Her er ministeriernes antagelser konservative og fastsat uden noget konkret grundlag, mener AE og fastslår, at der er en væsentlig usikkerhed forbundet med ministeriernes skøn.

Læs analysen her

sfe

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/ae-arbejdsudbudseffekt-af-uddannelse-paa-forhoejet-dagpengesats-undervurderes

GDPR