
AARHUS: I går kunne vi beskrive, hvordan Aarhus Kommune fik nej fra ministeren til én dispensation på skoleområdet - at ændre på reglerne om fuld kompetencedækning i indskolingen.
Nu forsøger skoleforvaltningen sig igen - på et andet område: Nemlig et forsøg på at sikre en bedre overgang mellem folkeskole og ungdomsuddannelse og dermed lade byens gymnasiale uddannelsesinstitutioner tilbyde 10. klasse.
10. klasse har indtil for nylig været forbeholdt folkeskolerne, men en ny folkeskolelov har gjort det muligt at lave 10.-klassesforløb på erhvervsuddannelserne.
De såkaldte EUD10-klasser er i Aarhus forankret på Aarhus Business College i Viby. Nu søger kommunen så om dispensation hos undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), så også de gymnasiale uddannelser kan tilbyde undervisning i 10. klasse i fremtiden.
- Cirka halvdelen af eleverne vælger at gå i gymnasiet efter 10. klasse. Nogle falder dog fra igen og nogle har svært ved at få gode karakterer. Derfor giver det god mening, at vi søger et nyt samarbejde, så gymnasierettede unge kan få en tættere faglig og social tilknytning til gymnasiet. I sidste ende handler det om at forbedre deres muligheder for at klare sig godt i livet, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Børn og Unge i Aarhus.
Gavn af de sociale fællesskaber
Aarhus ansøger om at etablere klasserne i et treårigt forsøg, og samtlige gymnasiale uddannelsesinstitutioner inviteres til at byde ind på opgaven, hvor håbet er, at de første 10. klasser i gymnasiet kan etableres efter sommerferien i 2017.
Hos Aarhus Business College siger direktør Gitte Nørgaard.
- Det er vigtigt, at alle unge får den bedst mulige start på deres ungdomsuddannelse. Det kan de målrettede 10. klasses forløb bidrage til for en gruppe af unge, der har gavn af at indgå i de sociale og faglige fællesskaber på ungdomsuddannelsesinstitutionen. Det styrker de unges mulighed for at vælge og gennemføre en ungdomsuddannelse.
Hvis Aarhus får ministerens dispensation, vil 10. klasse stadig være et tilbud under folkeskoleloven. Tilbuddet ses som en fleksibel mulighed for at supplere og udvikle de nuværende initiativer med brobygning mellem folkeskole og ungdomsuddannelser.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.