

AARHUS: Håndmadderne var spist, og stemningen lidt spredt, da politikere fra Aarhus og Skanderborg kom ud fra Grontmij-analysen af placeringen af en ny Aarhus-lufthavn. Grontmij har lavet analysen for Aarhus Kommune, og de fire muligheder for placering af en lufthavn er Thomasminde, Flensted, Nr. Vissing og en citylufthavn på Aarhus Havn.
Flensted blev klart anbefalet, da Grontmij vurderer de miljømæssige og støjmæssige påvirkninger lavest i Flensted, ligesom anlæggelsen af lufthavnen her vil være billigst.
Nemlig ca. 2 mia. kr., og Grontmij vurderer, at lufthavnen kan give overskud senest i 2041, afhængig af hvor godt købmandskab en ny lufthavnsledelse har.
Næstbedste mulighed er ifølge analysen Thomasminde ved Trige. Men her vil anlægsomkostningerne blive op mod en mia. kroner dyrere end i Flensted pga. særlige terrænforhold.
Ifølge analysen vil en ny lufthavn tidligst åbne i 2025, og her vurderes den at kunne have 500.000 passagerer årligt.
Analysen peger på, at i løbet af tre år fra 2025 og frem vil den kunne nå op på mellem 850.000 og en mio. kunder og en efterfølgende årlig vækst på to pct.
Aarhusbeslutning i juni
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) forventer en principbeslutning i Aarhus Byråd 17. juni om lufthavnsplanernes videre færd.
- Nu skal de tage sig god tid i Skanderborg, køre den rette proces og træffe den rigtige beslutning. Grontmij peger på Flensted og Thomasminde som to løsninger, der kan lade sig gøre, og der er en række forhold, som skal undersøges nærmere, hvis vi vælger at gå videre, siger han.
For ham handler det ikke om at skulle slå hverken Billund eller Aalborg Lufthavn, men at skabe gode betingelser og infrastruktur for vækst og erhvervsudvikling i Aarhus. Han forventer ikke penge fra staten til lufthavnen, men kommunale penge sammen med private investorer.
Skanderborg afventer
Den mest ombejlede politiker efter mødet var Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), der måtte svare på mange spørgsmål om en Aarhus-lufthavn i hans kommune.
- Det er Aarhus, der har bolden nu, og derefter må vi tage debatten i Skanderborg. Borgerne har krav på svar rimeligt hurtigt. Jeg er skeptisk, men ikke afvisende over for Flensted placeringen, da det jo også vil give mulighed for mere bosætning, bedre infrastruktur og flere arbejdspladser i Østjylland, siger han og tilføjer:
- Vi har ordinært gruppemøde i aften, og der skal vi helt sikkert snakke videre om det, men hvornår vi tager stilling i byrådet i Skanderborg, ved vi endnu ikke.
Tvivlsomt projekt
Claus Leick er medlem af Skanderborg Byråd for SF, og samtidig formand for Miljø- og Planudvalget. Han mener, at hvis Aarhus synes, det er så vigtigt med en ny lufthavn, må de placere den i deres egen kommune. Men det værste ved analysen er, at økonomien ikke hænger ordentligt sammen:
- Økonomien ser meget spinkel ud, og 15 år med underskud er lang tid. Det bliver aldrig nogen succeslufthavn, der kan konkurrere med Billund eller Aalborg, og det er alt for mange penge at bruge på et så tvivlsomt projekt, mener Claus Leick.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.