
KØBENHAVN/ODENSE: Med den nye it-løsning Digitalt Samtykke kan myndighederne anmode borgere om samtykke på en sikker, digital og ensartet måde og fjerne tidskrævende manuelle processor og formularer på papir. Derudover kan borgerne bedre gennemskue, hvad de har givet samtykke til.
- I dag er det utrolig kompliceret for borgere at se, hvem der må se deres data. Og det er endnu sværere at trække tilladelser til datadeling tilbage igen. Den problematik gør vi op med, når borgere nemt og overskueligt kan se og ændre i de tilladelser, de har givet, siger Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, der har udviklet den fællesoffentlige it-løsning i samarbejde med de involverede myndigheder.
I Københavns Kommune har sagsbehandlerne fx brugt meget tid på at printe, scanne og uploade samtykker. Alene på beskæftigelsesområdet i kommunen indhentes der over 20.000 samtykker på et år. Den nye digitale løsning vil derfor kunne spare tid, som kan bruges på sagsbehandlingen.
- Digitalisering er en hjørnesten for at udvikle den offentlige sektor. Med Digitalt Samtykke bliver det langt nemmere for borgerne at tage stilling til et samtykke. Vi styrker deres retssikkerhed, fordi det bliver mere overskueligt, hvad man giver samtykke til, og hvordan man kan trække det tilbage. For vores sagsbehandlere betyder det mere tid til det faglige og færre manuelle arbejdsgange. Det er præcis den slags løsninger, vi har brug for i den fælles offentlige digitaliseringsindsats, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Jens-Kristian Lütken (V).
Digital Samtykke er igangsat som et pilotprojekt i Københavns og Odense Kommuner, og udspringer fra den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2022-2025. Løsningen bygger på et samarbejde mellem stat, regioner og kommuner og vil i de kommende år udbredes bredt til offentlige myndigheder.
SRS
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.