dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Thomas Emil Sørensen, Polfoto.

Højt at flyve - dybt at falde

Ny rapport konkluderer, at en politisk beslutning om ikke at flytte Aarhus Lufthavn tilbage i 2003 bærer en del af skylden for lufthavnens krise
6. MAJ 2014 6.10

MIDTJJYLLAND: I sidste uge blev det besluttet, at de fem ejerkommuners borgmestre selv trækker i arbejdstøjet og træder ind i lufthavnens bestyrelse for at satse på udvilkling af lufthavnen. Det bliver de fem borgmestre fra Aarhus, Randers, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov Kommune, der fremover kommer til at repræsentere kommunerne i lufthavnens bestyrelse.

Lufthavn i krise
Og der er for alvor brug for at trække i arbejdstøjet, hvis den østjyske lufthavn skal reddes. En ny rapport, som konsulentformaet Atkins har gennemført for Aarhus Lufthavn A/S, viser, at Aarhus Lufthavn for længst er ved at blive overhalet af sine konkurrenter i Billund og Aalborg.

'Der er akut behov for at få en kapitalindsprøjtning og trafikudvidelse snarest muligt, hvis Aarhus Lufthavn (AAR) fremtidig skal kunne levere et driftsøkonomisk overskud. Både Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn har nye terminaler, hvilket AAR ikke har. I tilgift er der politisk medvind til opgradering af jernbanen (...), og det er blvet prioriteret at BLL og ALL vil få baneforbindelser. Det giver de to lufthavne konkurrencefordele i forhold til AAR.' står der i rapporten.

Politkerne bærer en del af skylden
Rapporten konkluderer, at Aarhus Byråds beslutning fra 2003 om at droppe flytningen af lufthavnen har haft store konsekvenser for lufthavnens konkurrenceevne. Derfor er debatten om lufthavnens placering også endnu en gang et varmt emne. For beslutningen om flytte den tættere på Aarhus er endnu ikke manet i jorden.

- Skal man planlægge og opføre en ny lufthavn, så taler vi om et tidsperspektiv på 10-15 år. Derfor er det fornuftigt at investere i lufthavnen i Tirstrup, så den er økonomisk bæredygtig i den periode, siger Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus til Aarhus Stiftstidende.

Udviling eller afvikling
Selv om passagertallet i Aarhus Lufthavn i Tirstrup falder og falder, så er de fem ejerkommuner overbeviste om, at det kan lade sig gøre at vende udviklingen. Og den tese bakker den afgående formand for lufthavnen Ango Witnther (S) op om. Han opfordrer til, at lade diskussionen om lufthavnens placering dø ud og i stedet satse på det, man allerede har.

'AAR sagtens kan blive en gunstig forretning. En af betingelserne er, at ejerkommunerne bakker op og viser aktivt, at de vil AAR. Det er i øvrigt også en betingelse, at der kommer en investor, som vil bygge en terminal 2. Jeg har i de 4 år, jeg snart har været formand for AAR i mine snakke med potentielle selvskaber ofte hørt spørgsmålet: "Kan vi være sikker på, I bliver liggende?" - underforstået, at hvis ikke vi kan det. vil vi ikke investere. Mit svar er, at det vil være lettere at få dem til AAR, som den ligger, blot vi en gang for alle siger - vi ligger, hvor vi ligger, skriver Ango Winther på sin blog.

Når der tirsdag er ordinær generalforsamling i Aarhus Lufthavn bliver det afgjort, hvem der skal overtage formandsposten efter Angi Winther. Der er på forhånd lagt op til, at posten skal gå til en af repræsentanterne fra erhverslivet.

 

Hele analysen af lufthavnen kan findes her

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/hoejt-at-flyve-dybt-at-falde

GDPR