AARHUS: Den offentlige sektor indkøber årligt for mere end 160 mia. kr., hvoraf kommunerne står for ca. 2/3. Med en fælles indsats kan den slags 'muskler' drive markedet til at udvikle og producere mere miljø-venlige produkter og ydelser.
Det er baggrunden for oprettelsen af 'Partnerskab for offentlige grønne indkøb', et samarbejde mellem Miljøministeriet og kommuner (p.t. Aarhus, København, Odense, Herning, Egedal og Sønderborg), der ønsker at gøre en ekstra og fælles indsats for miljøet via indkøb. Aarhus har været en aktiv del af partnerskabet, siden det blev oprettet i 2006.
Partnerskabet har eksempelvis for Aarhus betydet, at der de seneste år er indkøbt for ca. 8 mio. kr. bleer med miljømærket Svanen - og for ca. 17 mio. kr. formnings- og hobbymaterialer som f.eks. modellervoks, fingerfarver, våd- og tørfarver samt sminkefarver. Desuden omfatter partnerskabet indkøb af legetøj, legepladser, IT, papir og tryksager.
- Vi vil markere Aarhus Kommune som en grøn kommune ved bl.a. at sætte mål for de grønne indkøb. Det er lykkedes på nogle udvalgte områder, og vi er nu klar til at gå videre. Det er ganske enkelt - vi skal som kommune gå forrest og vise, at bedre miljø og bedre økonomi kan gå hånd i hånd, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).
På et møde i dag hos miljøminister, Ida Auken (SF), er partnerskabet klar til at gå videre og arbejde for, at bilerne i den kommunale hjemmepleje fremover skal kunne køre længst muligt på literen og have de bedste partikelfiltre, at hver fjerde nye bygning skal have et lavere energiforbrug end gennemsnittet af nybyggeri - samt øget fokus på bæredygtighed og økologi indenfor fødevarer.
De seks kommuner, som i dag er medlem af partnerskabet, står for omkring en femtedel af den samlede indkøbsmasse i kommunerne og har et samlet indbyggertal på over 1,2 mio. borgere.
Foto: http://www.flickr.com/photos/thecampbells/1254137644/sizes/z/in/photostream/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.