Offentlig støtte udfordrer frivilliges rolle som vagthund

Flere foreninger har undladt at kritisere myndigheder af frygt for at miste offentlig støtte

Frivillige spiller en stadig større rolle som supplement til velfærdssamfundet, og 74 pct. af de danske kommuner har udvidet deres samarbejde med frivillige foreninger inden for de seneste to år. Det fremgår af en ny frivillig-rapport fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde, skriver Kristelig Dagblad.

Men det tætte bånd mellem foreninger og det offentlige risikerer også at sætte de frivilliges rolle som vagthund under pres. Knap hver femte af de landsdækkende og hver tiende lokale forening er ifølge rapporten bekymret for, om de risikerer at miste økonomisk støtte fra offentlige myndigheder, hvis de ytrer kritik. 

7 pct. af de landsdækkende foreninger og 5 pct. af de lokale foreninger har direkte afholdt sig fra kritik, fordi de ikke ville risikere at miste offentlige midler, viser undersøgelsen, der er foretaget blandt godt 400 foreninger. Det bekymrer Frivilligrådet, men også lektor Klaus Levinsen fra center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund ved Syddansk Universitet.

Han har i et nyt forskningsprojekt undersøgt samspillet mellem frivillige inden for flygtningeområdet og det offentlige i fem kommuner. Han mener, at der er grund til bekymring:

- I vores studie talte vi med de frivillige i marken. Nogle af de frivillige var især optaget af at tilpasse deres ydelser til kommunens behov, mens andre var optaget af at forsvare flygtningenes rettigheder. Flere af de frivillige var bevidste om, at det ikke er ligegyldigt, hvordan de omtaler eller kritiserer kommunale samarbejdspartnere. De antager, at kritik kan belaste samarbejdet med kommunen og dermed deres mulighed for at få tilskud. Samtidig kan kommunen opleve det som en ekstra belastning, at man ikke blot skal forholde sig til flygtninge, men også til de kritiske frivillige, siger Klaus Levinsen.

eo

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt