Ny lov i brug: Et års fængsel for chikane mod Odense-politikere

En 40-årig kvinde dømt for paragraffer, der blev skærpet efter den såkaldte respektpakke. To radikale byrådspolitikere var udsat for over et års forfølgelse

ODENSE: En 40-årig kvinde blev tirsdag ved retten i Odense fundet skyldig i at true og chikanere en lang række offentligt ansatte, herunder i Fyns Politi, rådmand i Odense Kommunes Børn- og Ungeforvaltning Susanne Crawley (R) og hendes datter, byrådspolitiker Cæcilie Crawley (R), oplyser Fyens Stiftstidende. Hun fik et års ubetinget fængsel for trusler, omfattende chikane af offentligt ansatte, falske anklager og overtrædelse af tilhold.

Hun blev kendt skyldig i samtlige 28 forhold i anklageskriftet med den begrundelse, at lovovertrædelserne har været af omfattende karakter. Gennem mere end et år og fire måneder har hun mindst 135 gange taget chikanerende, truende eller krænkende kontakt over e-mail eller telefon til de offentligt ansatte.

Hun blev dømt efter en forholdsvis ny paragraf 119a, der skal sikre, at personer ikke kun kan straffes for at true eller overfalde offentligt ansatte, men også for at forfølge eller krænke dem i deres hverv. Ifølge Karoline Normann, formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg, er Odense-sagen en af landets første paragraf 119a-sager.

Paragraf 119a stammer fra den såkaldte Respektpakke, som blå blok enedes om i maj 2016, og som også Socialdemokratiet stemte for.

Lovændringerne betyder blandt andet, at vold og trusler mod offentligt ansatte fremover straffes hårdere, hvis de finder sted i de offentligt ansattes fritid. Straffen i de tilfælde bliver på en tredjedel oven i det nuværende strafniveau, altså fx fire måneders fængsel mod de nuværende tre måneder.

Straffen skærpes også for kriminalitet rettet mod offentligt ansattes familiemedlemmer. Lovændringerne betyder også, at det bliver strafbart efter straffeloven at chikanere offentligt ansatte, eksempelvis ved at navngivne politibetjentes adresser, portrætbilleder og andre private oplysninger offentliggøres på en hjemmeside. Her bliver straframmen to års fængsel.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt