dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Det fredede Aarhus Rådhus blev indviet i 1941. Det er byens tredje rådhus. Det første blev bygget i 1400-tallet og lå på Store Torv, mens det andet blev opført i årene 1856-1857, og ligger på hjørnet af Mejlgade og Domkirkepladsen - denne bygning er også fredet.
Henning Bagger, Ritzau Scanpix.

Danmarks fredede bygninger er nu beskrevet - også 43 rådhuse

Slots- og Kulturstyrelsen har lavet en systematisk gennemgang af landets fredede bygninger, der har fået opdaterede beskrivelser. København har langt, langt de fleste fredede bygninger i landet - se top ti her

I perioden 2010-2016 har Slots- og Kulturstyrelsen lavet en systematisk gennemgang af landets fredede bygninger for at skabe bedre viden om fredningsværdier i de fredede bygninger. De mange huse og bygninger er blevet gennemgået og beskrevet, og formålet er at få endnu mere viden om de arkitektoniske og kulturhistoriske værdier, der ligger til grund for fredningerne.

Fredningsgennemgangen skal skabe bedre overblik og viden om de fredede bygninger, så det tydeliggøres, hvilke værdier som er vigtige at bevare. 

- Danmarks mange fredede bygninger udgør en vigtig del af vores kulturarv og historie, og det er første gang i bygningsfredningens historie, at der foretages en systematisk gennemgang af landets fredede bygninger, lyder det fra Kulturministeriet.

Fredningsgennemgangen er gennemført i samarbejde med kommunerne og de lokale museer, og det vil fremadrettet danne udgangspunkt for et øget samarbejde og fokus på den danske bygningskultur i kommunerne.

Der er i alt ca. 9.000 fredede bygninger i Danmark. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der freder bygninger og skal godkende alle ændringer på de fredede bygninger. Styrelsen kan også ophæve fredninger igen.

Både gamle og nyere bygninger kan fredes, og de allerede fredede bygninger spænder i størrelse fra små lysthuse og skure til slotte og herregårde, og i forskellighed fra fyrtårne og industrianlæg til etagebyggeri og rådhuse.

De mange opdaterede beskrivelser kan ses her
En liste over alle landets fredede bygninger opdelt efter kommune kan ses her

Top ti kommuner over antal fredede bygninger

Kommune Antal fredede bygninger
København 1023
Tønder 160
Esbjerg 146
Helsingør 125
Faaborg-Midtfyn 108
Fanø 103
Svendborg 101
Haderslev 97
Aabenraa 91
Sønderborg 83

Fire kommuner har ikke et eneste fredet hus eller bygning - Vallensbæk, Glostrup, Herlev og Høje-Taastrup.

43 tidligere og nuværende rådhuse er fredede, og langt de fleste er rådhuse, der ikke er i brug som sådan i dag. Det er til gengæld rådhusene i København, Rudersdal og Aarhus Kommuner som flotte og fantastiske eksempler på fredede bygninger og en vigtig del af vores kultur.

Se de fredede rådhuse her ved at søge på ’rådhus’ under avanceret søgning og i feltet ’sagsnavn’.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/danmarks-fredede-bygninger-er-nu-beskrevet-ogs-43-rdhuse

GDPR