
Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) har via fokusgruppeinterviews med 40 8.- og 9.-klasses elever stillet skarpt på, hvordan elever oplever og forholder sig til kedsomhed. Rapporten ser nærmere på dialogen om kedsomhed i klasseværelset, og hvad den betyder for undervisningsmiljøet.
Der er tale om både motiverede og ikke-motiverede elever, drenge og piger, og kedsomheden får tag i alle. Hvorfor den opstår i undervisningen, er imidlertid flertydigt og opleves forskelligt fra elev til elev. I rapporten fremhæver DCUM fire centrale årsager til, at eleverne oplever kedsomhed i undervisningen:
For det første handler det om eleven selv og hans eller hendes individuelle interesser. Hos overraskende mange elever bliver de forbundet med forventninger og ønsker til fremtiden. Flere elever organiserer og sorterer i undervisning og fag i forhold til, hvad de oplever som relevant versus irrelevant. Når undervisningen opleves relevant og brugbar, giver den mening for eleverne, imens det modsatte er tilfældet, når den opleves irrelevant og ubrugelig. Undervisningen opleves her meningsløs, og det er i den konstellation, kedsomheden opstår.
'Det handler om interesse, for hvis interessen er der, så keder man sig oftest ikke'. Alexander, 9. klasse.
Afgangsprøver og karakterer er årsag til kedsomhed
For det andet handler det om afgangsprøverne i 9. klasse og karaktergivning. Begge dele opleves som en medvirkende årsag til kedsomhed hos nogle få elever. De nævner i rapporten, at de bliver demotiverede, ligeglade og oplever et stort pres. For en stor del af elevernes vedkommende er det modsatte imidlertid på spil. Her opleves afgangsprøver og karakterer som en stor motivationsfaktor, der tilfører undervisningen mening og retning samt en oplevelse af at være mere aktiv i undervisningen.
'Vi er også begyndt at få karakterer, og jeg synes, det er pisse demotiverende. Hvis man får et 4-tal eller sådan noget, så gider man ikke det fag ... hvis det er et fag, man er god til, så er det måske motiverende, men hvis det er et fag, hvor man bare får dårlige karakterer igen og igen, så er det demotiverende ... Jeg følger for eksempel ikke ligeså meget med i dansk mere'. Oliver, 8. klasse.
Find det rette niveau
En tredje årsag, eleverne vægter, er undervisningen og opgavernes sværhedsgrad. Der opstår både kedsomhed, når undervisningen opleves for 'nem' og for 'svær'. Førstnævnte fordi undervisningen ikke er udfordrende nok eller fordi eleverne allerede har forstået det læreren f.eks. forklarer ved tavlen. Sidstnævnte fordi eleverne oplever, at forståelsen for det, der foregår i undervisningen, udebliver. Eleverne påpeger i den forbindelse, at det, der er svært, ofte også er kedeligt. En pointe er desuden, at eleverne her fastholdes i et rum af kedsomhed, fordi de ikke vil eller tør sige, hvis de har svært ved eller ikke forstår elementer i undervisningen.
'Det kan være sådan, at man skal være mere med i alting og tage noter i alting, og så mister man energien i slutningen af dagen og ugen. Så er man helt low og keder sig, bare fordi man ikke kan koncentrere sig'. Amanda, 9. klasse.
Lærerens motivation er essentiel
En fjerde årsag til, at kedsomhed opstår blandt eleverne i undervisningen, er læreren, herunder hans eller hendes motivation for at undervise, evne til at skabe relationer med eleverne samt undervisningsform. Eleverne mærker lynhurtigt, hvorvidt læreren er motiveret for sin undervisning, og det smitter af på eleverne. Oplever eleverne derfor en lærer, som ikke interesserer sig for dem eller udstråler, at han eller hun ikke er motiveret og 'bare' skal have undervisningen overstået, medvirker det til, at eleverne selv bliver demotiverede og keder sig. Desuden fremhæver eleverne også lærernes undervisningsform som afgørende for, om kedsomhed opstår i undervisningen. Overordnet handler det om mangel på variation. De fremhæver i den forbindelse særligt manglen på bevægelse, få pauser og i det hele taget en lærer, der snakker meget.
Tager fokus fra undervisningen
Rapporten viser, at den kedsomhed, som af forskellige årsager opstår hos eleverne i undervisningen, i større eller mindre grad tager fokus fra undervisningen og dermed har negativ betydning for elevernes læringsmuligheder. Det, der fylder i fortællingerne i rapporten er, hvordan elever søger væk fra kedsomhedsfølelsen. Nærmere bestemt, hvordan de flygter fra det generende ubehag, kedsomhed skaber, mister fokus og bliver passive i undervisningssammenhænge.
Udover at sætte fokus på, hvorfor elever keder sig, og hvad de gør, når kedsomhed melder sig i undervisningen, fremhæver rapporten også en vigtig pointe om mangel på dialog om kedsomhed på landets skoler.
'Hvis det er irrelevant, og hvis man ikke ved, hvad man kan bruge det til. Jeg ved, hvad jeg vil efter folkeskolen, og jeg ved, at jeg skal bruge det og det. Så når jeg har biologi, så gider jeg ikke lave noget'. Amanda, 9. klasse
'Hvis der er noget, jeg finder ubrugeligt, men det er nok ikke de samme ting, som man finder ubrugeligt i forhold til, hvad man vil, når man bliver ældre. Det skal have et formål at lære noget. Hvis jeg ikke kan bruge det til noget, så føler jeg, at det er spild af tid'. Freja, 9. klasse
Rapporten giver afslutningsvis nogle anbefalinger og fokuspunkter til skolernes arbejde med kedsomhed i undervisningen.
Anbefalinger fra DCUM
- Placer ikke ansvaret hos den enkelte lærer eller elev
- Ansvaret for, at kedsomhed opstår blandt elever i undervisningssammenhænge, skal ikke kun placeres hos den enkelte lærer eller elev. Løsningen skal derfor ikke kun findes hos den ene eller anden part, men i fællesskab på skolen, ledelseskontorerne og i klasserne.
- Tag dialogen om kedsomhed. Dialogen mellem lærer og elever er omdrejningspunktet for, at man som skole får mulighed for at mindske kedsomhed blandt elever i undervisningen.
- Reflekter som lærer og elev. Både som lærer og elev er det nødvendigt at reflektere over sin egen rolle i forhold til, at elever keder sig i undervsiningen. Som lærer kan man med fordel reflektere over sin egen pædagogiske og didaktiske tilgang til undervisningen og eleverne
Anbefalinger fra elever til elever
- Koncentrer dig om det, der sker i timerne – følg med, og vær aktiv
- Lad vær med at spille computer, skrive eller snakke med klassekammeraterne i timen – det er ikke godt for dig selv, og det forstyrrer og gør alle andre ukoncentrerede
- Vær åben og nysgerrig, og vis interesse for de fag og emner, som du undervises i, i stedet for på forhånd at tænke, at det bliver kedeligt
- Husk, at der med stor sandsynlighed er andre, der heller ikke forstår opgaven, så bare spørg læreren, og gør et forsøg, når du skal i gang – det er bedre at forsøge end at gøre ingenting
- Snak med læreren om, at timerne ikke er spændende, og det ofte ender med, at du ikke hører efter
Anbefalinger fra elever til lærere
- Inkluder mere bevægelse i dine timer i sammenhæng med det faglige
- Lav mere varieret undervisning
- Inddrag dine elever i timerne, og inddrag dem i undervisningens indhold Stil eleverne opgaver, der kan løses forskelligt
- Husk pauserne, og tag dem ikke fra dem som 'straf' for, at de er ukoncentrerede – de bliver ikke mere koncentrerede af at undvære pauserne
- Vis interesse og motivation for din undervisning
Læs eller download rapporten.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.