Kastanjer bag tilbagevendende fiskedød

Kastanjer bag tilbagevendende fiskedød

Et mysterium om de jævnligt forekommende tilfælde af fiskedød i en bæk ved Kolding synes løst. Forureningen optræder altid omkring efterårsferien, og efter alt at dømme er det hestekastanjer, som har taget livet af fiskene
22. OKT 2010 6.43

KOLDING: - Hestekastanjer indeholder stoffet saponin, som er giftigt for fisk. Omkring efterårsferien falder der rigtigt mange kastanjer ned fra træerne på den nærtliggende Kastanie Allé i Skanderup. Kastanjerne bliver mast af bilerne, og når der så kommer et kraftigt regnskyl, bliver den knuste masse via et regnvejrsrør skyllet ud i Skanderup Bæk, og det er efter alt at dømme årsagen til fiskedøden, fortæller miljøtekniker Birgitte Braae Andresen, Kolding Kommune.

I den forløbne weekend blev der igen fundet døde fisk i Skanderup Bæk - cirka 75 ørreder - og som så ofte før havde myndighederne svært ved at finde årsagen til forureningen.

- Gennem 18 år har vi arbejdet med dette mysterium i Kolding Kommune og i den tidligere Lunderskov Kommune. Vi har undersøgt alle mulige forureningskilder uden held, men nu tror jeg, at gåden er løst, siger Birgitte Braae Andresen.

Inspiration fra lokal borger
At kastanjer indeholder et stof, som kan lamme og dræbe fisk, har miljømyndighederne ikke tidligere været opmærksom på. At de er blevet det nu, skyldes i høj grad inspiration fra en borger i Skanderup. 

- Det var faktisk Birgitte Kragh fra Skanderup Landsbyforening, der fik os til at tænke i de baner. Hun undrede sig over, at fiskedøden altid sker på den her årstid, hvor kastanjerne falder ned, forklarer miljøtekniker Sten Bøgild Frandsen og fortsætter:

- Da vi efterfølgende googlede på kastanjer, fandt vi ud af, at kastanjer indeholder et stof - saponin - der slår fiskene ihjel. Saponiner er skumdannende stoffer, der findes i en lang række plantearter.

Kolding Kommune har endnu ikke taget stilling til, hvad man vil gøre næste år for at forbygge fiskedød i Skanderup Bæk.

- Der er forskellige muligheder. Vi kan for eksempel sende kommunens fejemaskine til Skanderup for at feje kastanjerne væk fra vejen eller involvere byens borgere i indsamlingen, siger Birgitte Braae Andresen.

Hestekastanjer blev i gamle dage brugt som fodertilskud til blandt andet kreaturer. Kastanjerne er bitre i smagen og svagt giftige for mennesker. Hunde og specielt hvalpe og unghunde kan blive forgiftede, hvis de spiser kastanjer.

Se flere stillinger
Nyhedsbrev