40.000 behandlinger udskudt efter en måneds strejke

42.343 behandlinger er udskudt efter en månedes strejke - de fleste er ambulante behandlinger.
22. JUL 2021 7.38

TEMA: OK21

Sygeplejerskerne har nu strejket i en måned, og det sætter sine spor på hospitalerne landet over. 42.343 behandlinger eller aktiviteter for patienter er således blevet udskudt i løbet af den seneste måned, hvor strejken har stået på, viser tal fra de fem regioner.

Mindst 6.000 af dem er kirurgiske behandlinger, mens lidt over 36.000 er ambulante, hvor patienten ikke er indlagt. Mange kirurgiske behandlinger sker dog ambulant, og derfor vil der være et vist overlap.

De titusindvis af manglende behandlinger er imidlertid ikke kritisk for sundhedsvæsnet ifølge sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Det er ikke kritisk, og det er det ikke i sagens natur, da vi jo har et nødberedskab, og at vi ovenikøbet har en ret lille produktion af ambulante kontakter hen over sommerferien, fordi de færreste er interesseret i det, og fordi sygehuset skal afholde ferie, siger han.

Strejken vil først for alvor kunne mærkes, hvis den fortsætter i hele august og ind i september, siger Kjellbjerg, og inden den begynder at gå ud over patientrettighederne, forventer han, at der bliver fundet en løsning.

15.429 sendt til private tilbud

Hos Dansk Sygeplejeråd, DSR, er formand Grete Christensen tilfreds med det aftryk, som strejken har sat. Hun efterlyser fortsat en reaktion fra arbejdsgiverne eller regeringen, da strejken har generet rigtig mange.

- Og det var jo ikke det, der var vores mål. Vores ønske var at få arbejdsgiverne, regioner og kommuner i tale og forhåbentlig også regeringen, så vi kan finde en løsning på problemet, siger Grete Christensen.

Mens de udskudte behandlinger ikke er noget, der lægger sygehusvæsnet ned, kan det være generende for mange patienter, forklarer Jakob Kjellberg.

- Mange af de ambulante er ofte udredning. Der kan være utryghed og usikkerhed i, at man gerne vil komme videre i behandlingsforløbet. For en række af de planlagte operationer vil patienten ofte have moderate smerter eller hæmninger, siger han.

Med til udskydelserne hører, at 15.429 af patienterne er blevet sendt videre til et privat tilbud i stedet. Det skyldes, at man som patient har ret til behandling inden for 30 dage. Strejken begyndte 19. juni, og siden har DSR varslet udvidelser. I øjeblikket strejker omkring 5.000, og det vil i august stige til knap 6.000 strejkende.

Så mange behandlinger er udskudt i de enkelte regioner:

Region Hovedstaden

  • 13.688 behandlinger (10.672 ambulante, 3.016 kirurgiske)
  • 6.750 omvisiteret til private tilbud

Region Midtjylland

  • 6.391 behandlinger (4.404 ambulante behandlinger, 1.987 kirurgiske)
  • 3.285 omvisiteret til private tilbud

Region Syddanmark

  • 16.985 behandlinger*
  • 288 omvisiteret til private tilbud

Region Sjælland

  • 1.959 behandlinger (1.362 ambulante, 597 kirurgiske)
  • 2.884 omvisiteret til private tilbud

Region Nordjylland

  • 3.320 behandlinger (2.802 ambulante, 518 kirurgiske)
  • 2.222 omvisiteret til private tilbud

* Fire af landets regioner opgør ambulante og kirurgiske behandlinger hver for sig. Mange kirurgiske behandlinger er dog også ambulante, og der vil derfor være et vist overlap.

Kilder: Regionerne

Ritzau