
- Det er, som jeg ser det, en ret generøs økonomiaftale. Den er lige så god som sidste år, og måske endda bedre, lyder det fra Niels Jørgen Mau Pedersen, som er ekspert i kommunaløkonomi hos Vive, om den nye aftale om kommunernes økonomi, som er indgået mellem regeringen og KL.
Aftalen byder på et løft på 3,5 mia. kr. på servicerammen, hvilket er et større løft end sidste års aftale, som lød på 3,4 mia. kr.
Ikke mindst har kommunerne fået et finansieringstilskud på 2,6 mia. kr.
- Finansieringtilskuddet kommer ind af fordøren, så kommunerne slipper for, at det kommer dumpende ligesom det gjorde sidste år. Hvis man vil bibeholde et aftalesystem som dette, skal man have mest muligt med i aftalen, siger Niels Jørgen Mau Pedersen, og understreger dog, at det er bemærkelsesværdigt:
- Det er bemærkelsesværdigt, fordi man har nogle høje kassebeholdninger på 64 mia. kr., og så fortsætter man i samme boldgade og øger sandsynligvis overfinansieringen.
Han forklarer samtidig, at overfinansieringen i aftalen for 2026 er på 5,3 mia. kr., hvilket vil sige, at der må være en forventning om, at kassebeholdningerne vil stige.
Pæn stigning på anlæg
I Økonomiaftalen er der ligeledes et løft af anlægsrammen, som Niels Jørgen Mau Pedersen kalder “væsentligt”.
Rammen er nemlig på 22,3 mia. kr., som er en “ret pæn stigning” i forhold til året før, hvor den lå på 20,7.
Han forklarer dog, at der stadig kan være utilfredshed med nogle områder.
- Nogle kommuner havde nok håbet på, at der ville blive sat ekstra midler til kystbeskyttelse, som er en stor udfordring nogle steder, siger han.
Dog mener han, at kommunerne og KL generelt kan være tilfredse med aftalen.
- Forventninger til en økonomiaftale kan være uendelige, men det er en ret flot aftale økonomisk for kommunerne, siger Niels Jørgen Mau Pedersen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.