
Det var tilfredse repræsentanter for regeringen og KL, som kl. 13 kunne præsentere årets økonomiaftale.
Aftalen indeholder et løft i servicerammen på 3,5 mia. kr., som kan bruges til mere velfærd, oplyser Finansministeriet. Samtidig skal kommunerne dog nedbringe udgifterne til administration med 250 mio. kr., så det reelle løft bliver 3,2 mia. kr.
Med aftalen får kommunerne desuden mulighed for at bygge nyt og renovere for 22,3 mia. kr., hvilket er 2 mia. kr. mere end aftalen for i år. Pengene skal især bruges til at investere i daginstitutioner, skoler og plejehjem.
- Vi har lavet en aftale, hvor vi investerer markant i vores velfærd, ikke mindst i vores børn og unge. Den bygger ovenpå en historisk god aftale, vi lavede sidste år. Vi lever i en tid, hvor selv om vi skal bruge mange ekstra penge på forsvar, har vi råd til at bygge ovenpå vores velfærd, sagde finansminister Nicolai Wammen (S).
Bedre end sidste år
Selv om det er en god aftale, løser det ikke alle problemer, erkendte han. Men også KL-formand Martin Damm (V) roste aftalen.
- Det er en aftale, som er bedre end den, vi indgik sidste år, og det var den bedste i 15 år, siger han.
KL har taget kravet om at nedbringe udgifterne til administration til efterretning, står der i aftalen.
3 mia. kr. af kommunernes bloktilskud er betinget af, at deres budgetter samlet set overholder de aftalte serviceudgifter.
Langfristet gæld og garantier
I aftalen indgår, at kommunerne under ét væsentligt skal reducere deres langfristede gæld. Det skal der laves en nærmere plan for. Kommunernes garantistillelse, som er steget over en årrække, skal drøftes frem mod næste års økonomiforhandlinger.
Særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner blev sidste år forhøjet til 800 mio. kr., og det videreføres i 2026. Desuden afsættes en lånepulje til anlægsinvesteringer i særligt vanskeligt stillede kommuner på 200 mio. kr.
Udmeldingen af særtilskud skal ske tidligst muligt i august, og derfor bliver ansøgningsfristen 5. august. Ansøgningerne skal være skriftlige.
Der er også enighed om, at målet er en samlet uændret kommunal skat for 2026.
Aftalen afsætter desuden 195 mio. kr. fordelt over 2026-2029 til at styrke samarbejdet mellem kommunerne med henblik på at styrke cybersikkerheden.
Hovedelementer i aftalen
- Den kommunale serviceramme løftes med 3,5 mia. kr. i 2026. Derudover skal kommunerne nedbringe administrationsudgifterne med 250 mio. kr. til løn og arbejdsvilkår i den offentlige velfærd. Samlet løftes kommunernes serviceramme således realt med 3,2 mia. kr.
- Anlægsrammen hæves til 22,3 mia. kr. i 2026, som kommunen fx kan bruge til at investere i daginstitutioner, skoler og plejehjem. Anlægsrammen for 2025 udgjorde 20,3 mia. kr. (årets pl).
- Midlertidigt ekstra finansieringstilskud på 1,8 mia. kr. i 2026, som skal understøtte kommunernes implementering af reformer og bidrage til at imødegå bevægelser i kommuners indtægter.
- Forhøjelse af særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner til 800 mio. kr. videreføres i 2026. Hertil afsættes en lånepulje til anlægsinvesteringer i særligt vanskeligt stillede kommuner på 200 mio. kr. i 2026.
- Ramme til modtagelse af fordrevne fra Ukraine på 900 mio. kr.
- Regeringen og KL fortsætter samarbejdet om at forenkle og frisætte den offentlige sektor. Der er aftalt at arbejde videre med yderligere 37 regel- og forenklingstiltag, der skal bidrage til øget fleksibilitet og friere rammer for kommunerne. Over 100 forenklingstiltag forventes at være trådt i kraft senest 1. januar 2026.
- Øget stabilitet om kommunernes indtægter fra grundskyld frem til 2028 og kompensationen for lavt fastsatte grundskyldspromiller frem til 2028.
- Styrkelse af cybersikkerheden ved samling af kommunernes basale it-drift i fire-fem fælleskommunale enheder. Der afsættes 195 mio. kr. til implementeringen i 2026-2029, og gevinsterne fastholdes i kommunerne.
- Regeringen og KL har i forbindelse med forhandlingerne endvidere indgået aftale om udmøntning af beskæftigelsesreformen og en forårsaftale om udmøntning af sundhedsreformen.
Kilde: Finansministeriet
Se hele aftalen her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.