
Midt i forhandlingerne om næste års økonomi for kommunerne, viser en Megafon-rundspørge, at optimismen til næste års økonomi er til at overse.
Således viser rundspørgen, som Megafon har lavet for fagforbundet FOA, at halvdelen af kommunerne i undersøgelsen har allerede lagt sig fast på sparemål eller forventer at beslutte et sparemål for 2026.
57 økonomidirektører har deltaget i rundspørgen, og heraf fortæller 17 (30 pct.), at man allerede har vedtaget foreløbigt sparemål for 2026. Af de kommuner der allerede har vedtaget besparelser, forventer hver tredje (35 pct.) besparelser for mere end 30 mio. kr.
I rundspørgen løber de forventede sparemål op 400 mio. kr. fra de 17 kommuner.
Foruden de, der allerede har vedtaget et foreløbigt sparemål, forventer yderligere otte økonomidirektører at vedtage et sparemål for næste års budget.
- Det er bekymrende, at kommunerne, allerede inden økonomiaftalen lander, er på sparekurs. Vi har brug for et reelt løft af velfærden, der både følger med befolkningsudviklingen og løfter kvaliteten. Befolkningen har en naturlig forventning til, at stat og kommuner afsætter de nødvendige penge til at sikre en ordentlig pleje til vores ældre og trygge og udviklende rammer til vores børn, siger Mona Striib, forbundsformand for FOA.
Stigende udgifter er ikke overraskende hovedårsagen til, at mange kommuner vil spare igen i 2026. Men 40 pct. peger også på faldende indtægter. Mens 18 pct. vil have problemer med servicerammen, hvis de ikke spare i 2026.
Blandede forventninger til forhandlinger
Økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne for 2025 gav et løft af den økonomiske ramme på 3 milliarder kroner. Den oplevelse regner økonomicheferne ikke med at have igen. Langt de fleste forventer en dårligere aftale end sidste år.
Adspurgt om forventningerne til økonomiaftalen, er de fleste ret usikre. 47 pct. har svaret "ved ikke" til, hvor stort et samlet løft, kommunerne kan forvente i økonomiaftalen.
20 pct. forventer et samlet løft på under 2 mia. kr., 23 pct. forventer et løft på 2-2,9 mia. kr., og 11 pct. forventer et løft på 3 mia. kr. eller derover.
- Når vi i fremtiden skal investere flere penge i forsvar og sikkerhed, må det ikke ske på bekostning af den fælles velfærd. Efter min mening, er det bydende nødvendigt, at regeringen fortsætter linjen fra sidste år, hvor økonomiaftalerne gav et tiltrængt løft til kommuner og regioner, siger Mona Striib.
Langt hovedparten af respondenterne i rundspørgen (86 pct.) har på nuværende tidspunkt ikke indregnet et forventet resultat af den kommende økonomiaftale for 2026.
esl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.