
KL og regeringen er klar med kommunernes økonomiaftale for 2026. Det bliver en aftale, som skal følge i fodsporene på en økonomiaftale, der sidste år gav det største økonomiske løft til kommunerne i 15 år.
DK Nyt har spurgt to borgmestre, Aalborgs Lasse Frimand Jensen (S) og Bornholms borgmester Jacob Trøst (K), hvad de håber bliver gældende i den nye aftale.
For Aalborgborgmesteren er nøgleordet for den nye aftale "sikkerhed". Derfor håber han på, at kommunerne får en såkaldt tryghedsaftale.
- Jeg håber først og fremmest at det bliver en tryghedsaftale, siger Lasse Frimand Jensen.
- Med tryghed mener jeg, at borgerne skal kunne mærke aftalen i deres hverdag. Borgerne skal være trygge i deres hjemmepleje og på plejehjemmene. De skal være trygge i dagsinstitutionerne og ude på skolerne, siger Lasse Frimand Jensen og fortsætter:
- Men det betyder også, at aftalen skal reflektere den situation vi står i internationalt. Vi lever i en usikker tid, hvor der er kommet stort fokus på vores sikkerhed, og derfor skal der også være penge til Forsvaret. Så jeg har fuld forståelse for, hvis det kommer til at afspejle den kommende økonomiaftale.
Derfor er Lasse Frimand Jensen indforstået med, at der ikke nødvendigvis vil blive tale om endnu en historisk aftale.
Han håber dog, at den kommende økonomiaftale vil betyde et økonomisk løft af kommunerne i niveau med sidste år.
Håber på mere end sidste år
For Jacob Trøst på Bornholm er det helt afgørende, at den nye økonomiaftale fortsætter i samme spor som sidste år.
- Jeg håber, at KL og regeringen fortsætter i samme spor som sidste år og allerhelst at man forstærker det. Sidste år skulle vi stadig ud og finde en del millioner i besparelser, og det er et scenarie vi også kigger ind i i år, siger han.
Sidste års aftale blev kaldt historisk, men det er dog ikke en aftale, som har givet et historisk aftryk i kommuen.
- Nej, det har den ikke. Jeg var faktisk irriteret over, at man lovede at sidste års aftale kunne give et løft af velfærden. Det var nemlig ikke alle kommuner det gjaldt for, og vi var en af de kommuner, som aftalen ikke kunne løfte velfærden hos.
Jacob Trøst nævner i den sammenhæng det specialiserede socialområde, som en af Bornholm Kommunes helt store økonomiske udfordringer.
- Vi ser et stigende behov for indsatser på det her område. Det koster penge, som vi er nødt til at tage fra almenområdet, og det har desværre den konsekvens, at vi udhuler velfærden i vores kommune.
Modsat Aalborg Kommune er Bornholm også afhængig af statens pulje for særligt vanskeligt stillede kommuner.
- Derfor krydser jeg også fingre for, at vi som minimum får det samme beløb på Bornholm, som vi sidste år, siger Jacob Trøst.
Økonomiaftalen præsenteres i Finansministeriet kl 13.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.