Med økonomiaftalen for 2024 aftalte regeringen og KL at etablere et løbende samarbejde om at finde, afskaffe og forsimple unødvendige regler, som skal være med til at frisætte ressourcer ude i kommunerne.
Med årets aftale er KL og regeringen blevet enige om 37 nye regel- og forenklingstiltag, som kan lægges oveni de mere end 100 tiltag, som parterne tidligere er blevet enige om.
Det fremgår af årets økonomiaftale.
Blandt de mest markante tiltag er en halvering af opbevaringstiden for data i ydelsessager fra til til fire år samt forenklede regler for anmeldelse af arbejdsulykker, hvor pligten fremover først indtræder efter tre fraværsdage i stedet for én.
På planområdet foreslås det at afskaffe kravet om strategiske bymidteplaner og indføre objektive regler for kommunal planlægning i stedet for ansøgningsordninger. Samtidig fjernes kravet om, at bygherrer skal indsende energimærker til kommunen ved nybyggeri.
På miljøområdet bliver der indført afskæringskriterier for miljøvurderinger og lempet tilsyn med genanvendeligt affald i overgangsperioden.
Inden for socialområdet lægges der op til forenklet adgang til personoplysninger mellem kommuner i beskæftigelsessager og klarere rammer for salær i børnesager.
Flere forenklinger træder i kraft efter nytår
Digitaliseringen får også et løft, bl.a. med lempelser i kravene om revision i ID-systemer og delt kompetence til at fritage borgere fra digital selvbetjening. Et nyt IT-system skal desuden lette registreringen af affaldsaktører.
KL og regeringen vil også undersøge nye veje til samarbejde mellem kommuner om myndighedsopgaver og give kommunerne mulighed for at fastansætte medarbejdere efter endt uddannelse uden opslag.
Indsatsen dækker også initiativer på arbejdsmarkedet, hvor reglerne om unges arbejde og arbejdsgivers ansvar for sikkerhedsanmeldelser bliver forenklet.
Flere af forslagene er allerede vedtaget, mens andre danner grundlag for videre politisk behandling og konkretisering. Parterne understreger, at formålet er at sikre en mere smidig og tillidsbaseret offentlig sektor, hvor færre ressourcer bruges på papirarbejde og flere på kernevelfærd.
Fra d. 1. januar 2026 forventes mere end 100 af de samlede regel- og forenklingstiltag at være trådt i kraft, ligesom en række af tiltagene allerede er gennemført, fremsat i Folketinget eller forventes flere regelforenklinger at træde i kraft i løbet af 2025.
De allerede aftalte regel- og forenklingstiltag alene giver kommunerne mulighed for at frigøre ca. 0,5 mia. kr. årligt fuldt indfaset, vurderer parterne.
Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2026 enige om at videreføre arbejdet med det flerårige samarbejdsprogram.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.