Med den nye økonomiaftale får kommunerne mulighed for at bygge nyt og renovere for 22,3 mia. kr. i 2026. Det er to mia. kr. mere i forhold til anlægsrammen i økonomiaftalen for 2025.
Dermed kan bl.a. landets skoleelever og børn i daginstitutioner se frem mod mere indbydende toiletter, bedre udearealer og et renere indeklima.
- Vi har i de senere år skubbet både skolebyggerier, etablering af nye børnehaver og nødvendige renoveringer foran os, siger KL's formand Martin Damm (V) og fortsætter:
- Derfor er vi glade for, at vi er blevet enige med regeringen om at løfte rammen for, hvor meget kommunerne må bygge og renovere for i 2026, så vi får bedre muligheder for at investere i velfærdens bygninger.
Flere milliarder for lidt
Ifølge en rundspørge af Momentum til landets kommunale økonomichefer er løftet af anlægsrammen dog langt fra nok. Helt konkret er det fire mia. kr. for lidt.
I rundspørgen svarer økonomicheferne, at kommunerne skal bruge 26,6 mia. kr. i 2026 på at få bygget og renoveret både bygninger og veje. Kommunerne er især presset af den demografiske udvikling, der stiller krav til nybyggeri eller renovering af for eksempel daginstitutioner, skoler og plejeboliger, fremgår det.
I økonomiaftalen for 2026 skal kommunerne investere i omegnen af tre mia. kr. i daginstitutioner og fem mia. kr. i folkeskolerne.
Dansk Lærerforenings formand Gordon Ørskov Madsen ser positivt på, at der med økonomiaftalen afsættes omkring fem mia. kr. til bl.a. renovering og modernisering af folkeskolerne:
- Jeg bliver trist når jeg ser skoler, hvor vedligeholdelse, forbedringer og moderniseringer er gået i stå og har stået stille i mange år. Det gælder både faglokaler ude på skolerne, det gælder toiletter og udearealer, siger han og forstætter:
- Det falder på et tørt sted og de her penge kan skolerne sagtens bruge. Om det så er nok, må vi se.
Det er desuden skrevet ind i økonomiaftalen, at regeringen og KL har det som en central forudsætning, at den aftalte anlægsramme i 2026 overholdes i budgetterne og regnskaberne.
"De seneste års overskridelser af de aftalte anlægsrammer svækker troværdigheden om aftalesystemet og styringen af den samlede offentlige økonomi," står der i aftalen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.