Underskuddet på de offentlige finanser var i 2020 det største i fem år, men det blev langt lavere end regeringen havde forventet. Underskuddet endte på 26,7 mia. kr., viser tal fra Danmarks Statistik.
I maj forventede Finansministeriet et minus på 160 mia. kr., og i december var forventningen et underskud på knap 81 mia. kr. At det ikke gik så galt, skyldes blandt andet, at krisen ikke blev så slem som frygtet, påpeger cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.
- Derfor kom der heller ikke så stor en stigning i udgifterne til arbejdsløse og et så stort et fald i skatteindtægterne. Hjælpepakkerne blev ikke brugt i noget nær det omfang, man budgetterede med, især ikke den pakke, der hjælper virksomhederne med deres faste omkostninger, siger han i en kommentar.
Flere skatteindtægter har afbødet
Samtidig har udbetaling af feriepengene og et godt år på aktiemarkedet trukket op, da det har givet højere skatteindtægter. Når man gør det samlede regnestykke op, skal man dog også se på en markant stigning i statens gæld, der blandt andet er gået til at kunne udbetale netop feriepengene.
Selvom de offentlige finanser ikke har været så hårdt ramt af krisen som frygtet, er dansk økonomi medtaget af krisen. Danske Bank vurderer, at den samlede regning for dansk økonomi er 230 mia. kr. i tabt produktion og indkomst.
- Den del af regningen, der havner hos det offentlige, er vi fælles om og mærker ikke direkte, fordi den bare har øget den offentlige gæld. Det er ikke penge, der skal findes i budgettet her og nu. Det er til gengæld de store tab, som har ramt virksomhedsejere og ansatte, der har mistet jobbet, siger Las Olsen.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.