dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Eksperter: Afgangselever i 20 kommuner må vende tilbage
Der åbnes for udendørs, organiseret idræt landet over - her i Assens.
Foto: Birgitte Carol Heiberg, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix (arkiv)

Eksperter: Afgangselever i 20 kommuner må vende tilbage

Mange butikker og udendørs idræt står til genåbning, men de fleste store børn må fortsat blive hjemme. Store lempelser for Bornholm.

Butikker op til 5.000 kvm skal have lov at åbne, der kan lempes for nogle større børn i Nord- og Vestjylland, og det meste kan åbnes på Bornholm.

Det er indstillingen fra den ekspertgruppe, som har regnet på en genåbning fra på mandag for regeringen, oplyser Sundhedsministeriet. Indstillingen skal drøftes med Folketingets partier i dag, og i morgen meldes det endelige resultat ud.

I hele landet vurderer ekspertgruppen, at de såkaldte udvalgsvarebutikker op til 5.000 kvm kan genåbne med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Det gælder ikke butikker i storcentre, og det gælder ikke liberale erhverv som frisører m.m.

Også udendørs kulturinstitutioner må genåbne med krav om negativ test.

Forsamlingsforbuddet hæves fra fem til 20 personer, når det er i forbindelse med udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi. Så der kan altså komme liv på landets fodboldbaner igen, hvis politikerne følger eksperternes indstilling.

Vest- og nordjyske regler 

I Nordjylland og Vestjylland kan afgangselever i grundskoler og på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser ifølge ekspertgruppen få lov at vende tilbage med 50 pct. fremmøde under forudsætning af test to gange om ugen. Men 5.-8. klasserne skal altså også her fortsat blive hjemme.

Det gælder 11 kommuner i Nordjylland: Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerland og Aalborg.

Og det gælder otte kommuner i Vestjylland: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Viborg.

I disse kommuner får også efterskolerne lov at genåbne med fuldt fremmøde ud fra en særlig model.

Eksperterne indstiller, at øvrige landsdele vil kunne lave samme genåbning fra 15. marts, hvis "smittesituationen egner sig hertil". 

"En genåbning for de sidste landsdele forventes at kunne ske efter påskeferien den 6. april, såfremt smitteudviklingen tilsiger dette," oplyser Sundhedsministeriet.

Større åbning på Bornholm

For bornholmerne er der for alvor godt nyt: Her foreslår eksperterne, at alle skoleklasser og klubtilbud får lov at åbne, alle øvrige uddannelser genåbnes incl. højskoler og efterskoler, og liberale serviceerhverv genåbnes med krav om mundbind.

Desuden foreslås forsamlingsforbuddet at blive hævet til ti personer på Bornholm. 

Det er altsammen under forudsætning af, at alle bornholmere anbefales test en gang om ugen, at lærere, pædagoger m.v. og afgangsklasser i grundskolen testes to gange om ugen, at der skal fremvises negativ test for at rejse til og fra Bornholm, og at kunder i liberale erhverv skal fremvise dokumentation for negativ test eller vaccination.

Endelig vil man på Bornholm lave et forsøg med spildevandsovervågning.

Lokale nedlukninger

For hele landet gælder, at der kan blive behov for lokale nedlukninger på kommuneniveau, hvis den lokale smittesituation gør det nødvendigt.

Hvis politikerne vælger at følge alle anbefalingerne, forudser ekspertgruppen, at der i midten af april vil være knap 900 indlagte med coronavirus på landets hospitaler, hvilket er tre-fire gange så meget som de nuværende 254.

Det vil ske, før kurven knækker på grund af forårsvejret og effekten af tusindvis af vacciner, siger Magnus Heunicke til TV2.

- Det er svært at se knækket, men det bliver vejret og vaccinerne, der gør det, siger han.

Se ekspertgruppens indstilling her.

Se Sundhedsministeriets gennemgang af ekspertindstillingen her.