FREDERICIA / REBILD: I to kommuner med henholdsvis S- og R-borgmester er der opbrud i valgforbund på den blå fløj - Fredericia og Rebild.
I Fredericia, hvor Jacob Bjerregaard (S) har en solid position som borgmester, er der for første gang siden 2009 en blå blok med fem partier samlet, skriver JydskeVestkysten. Dansk Folkeparti og Venstre, der i dag begge er repræsenteret i byrådet, er gået sammen med tre mindre. To, der ikke sidder i byrådet i dag: De Konservative og Kristendemokraterne - og så Nye Borgerlige, der ikke blev valgt ind, men sidder der i kraft af en afskalning fra DF.
Ved KV17 havde V og DF størst fordel af et valgforbund med KD og NB, der lagde stemmer til, at V fik fire og DF tre. K var i valgforbund med LA, og ingen af de to partier kom ind. Men denne gang er K altså sammen med de øvrige, mens det ifølge avisen er uafklaret, om LA stiller op, og der var enighed om ikke at invitere det tidligere Stram Kurs.
Frontfigurer er Peder Tind (V) og Susanne Eilersen (DF).
Det hører med i det politiske billede i Fredericia, at der ved KV17 kun kom fire partier ind: S, EL, V og DF. På centrum-venstrefløjen gav et valgforbund 13 pladser til S og en enkelt til EL, mens SF og R måtte levere stemmerne og ikke selv komme ind.
I Rebild, der har radikal borgmester - Leon Sebbelin - er der smedet et nyt blåt valgforbund mellem V og K, der ved KV17 var i hvert sit valgsamarbejde.
Fjordavisen.nu meddeler, at Jeppe Ugilt (V) og Lene Aalestrup (K), der er hver deres partis spids, vil nu samarbejde frem for at modarbejde hinanden for ikke at spilde stemmer - og byder også andre partier ind.
Ved KV17 fik Venstre hjælp til sine otte mandater fra et valgsamarbejde med LA og Oplandslisten, der ingen fik valgt, men måtte lægge stemmer til. De Konservative var i valgforbund med De Radikale og DF - og det samarbejde gav henholdsvis tre, tre og to pladser, hvor R og DF fik de billigste og K de dyreste mandater ud af det.
På den røde fløj var der to valgforbund. Socialdemokratiet slap bedst fra et samarbejde med SF og Alternativet, der ingen fik valgt, men lagde stemmer til de seks pladser til S. I et andet valgsarbejde måtte Enhedslisten se langt efter en plads, men lagde stemmer til Den Sociale Fællesliste, der fik fire. Sidstnævnte fik endda flere stemmer end S, der altså fik fem pladser.
I løbet af perioden er netop Den Sociale Fællesliste smuldret og nedlagt - tre af de fire politikere er nu henholdsvis med i S, SF og V, og en enkelt er løsgænger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.