
En undersøgelse foretaget af Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at syv ud af ti beboere i såkaldte ghetto-områder føler sig trygge.
Det er lidt færre end i resten af befolkningen, men alligevel overraskende mange, siger chefanalytiker Gunvor Christensen.
- På trods af de udfordringer, som vi ved, at der er i de udsatte boligområder, så er langt de fleste beboere trygge. De er tilfredse med der, hvor de bor og føler sig trygge.
Det er første gang, at der i Danmark er lavet så stor en undersøgelse af livet i udsatte boligområder. Flere end 10.000 beboere i 400 boligafdelinger fra hele landet medvirker.
Mest trygge er børnefamilier, beboere med ikkevestlig baggrund og måske overraskende de ældste beboere.
- De fleste er trygge og trives, og de er engageret i fællesskaber, har tillid til offentlige myndigheder og er tilfredse med deres boligområde, siger Gunvor Christensen.
Undersøgelsen er lavet for Landsbyggefonden, som siden 2015 har uddelt 870 mio. kr. til de udsatte boligområder. Beløbet stammer fra en boligaftale indgået af et flertal i Folketinget i 2014.
Helhedsplan i Slagelse
I Slagelse Kommune har det sammen med penge fra kommunen sikret en boligsocial helhedsplan i fire områder. De to, Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse, er på regeringens liste over hårde ghettoområder, mens de øvrige er i kategorien udsatte boligområder.
Foruden den sociale indsats, som blandt andet har fået flere i arbejde og styrket foreningslivet, så er samarbejdet med det lokale politi bedret, siger chef for helhedsplanen Ilir Shkoza.
- Tryghed er et flydende begreb. Har der været en brand eller et slagsmål, så kan det hele pludselig ændre sig. Men det samarbejde, vi har med politiet, har uden tvivl betydning for følelsen af tryghed.
- Beboerne har tillid til politiet. De er på fornavn med betjentene og oplever, at de færdes i områderne. Ikke bare, når det brænder på, men også i det daglige, siger Ilir Shkoza.
Eksempelvis nævner han, at politiet i øjeblikket har travlt med at tale med de unge om fyrværkeri, ligesom de i sommer mødtes med beboerne, inden leder af Stram Kurs Rasmus Paludan skulle komme til Slagelse.
I Vollsmose mener beboerformand Bjarne Andersen, at det er mere end den boligsociale indsats, der skaber tryghed. Mest af alt handler det om en mentalitetsændring.
- Da jeg flyttede ind, havde folk nok i sig selv. I dag oplever jeg, at flere hilser, og at vi er bedre til at holde øje med hinanden.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.