Kunstig intelligens reducerer respiratortid og sparer penge

KORT NYT8. DEC 2019 15.34

AALBORG: I tusindvis af danskere ender hvert år i respirator, og det er ikke sundt for kroppen, når en maskine kunstigt skal trække vejret for et menneske. Patienter mister blandt andet hurtigt muskelmasse. Det betyder, at den efterfølgende genoptræning kan blive langvarig, og at patienterne derfor er længe om at komme sig over deres sygdom. Det skriver DR Nordjylland.

Men nu har forskere fra Aalborg Universitet udviklet et nyt system. Man håber, det kan reducere patienters tid i respirator med 20-25 pct. Det nye system arbejder sammen med respiratoren og laver målinger af patienterne døgnet rundt. De mange målinger bliver kørt igennem en algoritme, og på den måde kan systemet guide lægerne til en bedre behandling af patienterne.

Udover den positive betydning for patienterne, vil kortere tid i respirator også betyde store økonomiske besparelser. Forskerne bag det nye system vurderer nemlig, at en enkelt dag i respirator koster cirka 30.000 kr., så hvis tiden kan reduceres med blot nogle enkelte dage, kan det give store samfundsmæssige besparelser.

MG

Se flere stillinger
Nyhedsbrev