Ny rapport om klimatiltag: Fem danske byer i verdenseliten
Foto: Supercykelstier Region Hovedstaden

Ny rapport om klimatiltag: Fem danske byer i verdenseliten

Cities100-rapporten indeholder de 100 mest ambitiøse og innovative eksempler på løsninger fra hele verden, hvor byer arbejder strategisk med klimatiltag.
2. OKT 2019 13.54

Hele fem danske byer er med i dette års Cities100-rapport, der indeholder de 100 mest ambitiøse og innovative eksempler på løsninger fra hele verden, hvor byer arbejder strategisk med klimatiltag, oplyser Realdania. Det gælder Aarhus, Frederiksberg, Gladsaxe, Næstved og København. 

Rapporten er blevet til i et samarbejde mellem Nordic Sustainability, C40 og Realdania. Den udkommer umiddelbart før, borgmestre og repræsentanter fra verdens storbyer og de mest innovative klimabyer over hele verden i næste uge mødes i København til C40 World Mayors Summit.

Tanken er, at projekterne i Cities100-rapporten skal inspirere internationalt. De fem danske byers projekter er eksempler på, at kommuner og byer med lokale løsninger viser vejen for, hvordan man kan bidrage til at opfylde Parisaftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 ° C. Det er første gang, at så mange danske løsninger har fundet vej til det globale inspirationskatalog.

Cities100-rapportens projekter kommer fra i alt 59 byer fra 26 lande. Projekterne viser hvordan byer kan fremtidssikre sig mod de akutte klimaudfordringer, såsom ekstremt vejr, stigende havniveau og luftforurening.

Aarhus' Klimastrategi og Klimaplan 2016-2020: Aarhus er godt på vej til at opnå sit mål om at blive CO2-neutral i 2030, og byen har allerede halveret sin udledning de seneste ti år. Aarhus' Klimastrategi og Klimaplan sætter retningen for de områder, hvor byen skal gøre en særlig indsats indtil 2020, på vej mod klimaneutral og fossilfri fremtid.

Frederiksbergs skybrudsprojekter: Frederiksbergs tilgang til regnvandshåndtering er skræddersyede projekter, der passer til byens eksisterende infrastruktur. En række projekter gør byen mere robust over for skybrud og skaber samtidig nye grønne områder. En ny udbudsform får byen og leverandører til at samarbejde om nye og innovative løsninger. 

Gladsaxes borgerinddragelsesprojekt ved Kong Hans Have: Kong Hans Have er en tidligere flad græsplæne, der ved klimatilpasning blev forvandlet til en lille park med bakker, stier og en sø. Elementerne til parken blev bestemt i forbindelse med borgerbudgetforløbet, Lokale Stemmer, der gav de lokale borgere mulighed for at bestemme hvordan budgettet skulle bruges. 

Københavns EnergyLab Nordhavn: EnergyLab Nordhavn er et dansk storbylaboratorium, der forsker i og demonstrerer hvorledes fremtidens smarte energisystemer både kan sikre, at vi får mere vedvarende energi, såvel som være med til at opnå Københavns mål om at blive klimaneutral i 2025. 

Supercykelstier i Københavnsområdet: Supercykelstierne er et samarbejde mellem 27 kommuner og Region Hovedstaden, der arbejder sammen for at skabe 746 km cykelinfrastruktur, der skal gøre det endnu nemmere - og mere sikkert - at cykle til og fra arbejde. Stierne forventes at øge det årlige antal cykelture med seks millioner. 

Næstveds Ressource Citys Glasklynge: Glasklyngen er et af Næstveds bedste eksempler på cirkulær økonomi. Glasklyngen indsamler og sorterer omkring 125.000 tons glas om året, hvorefter glasset bliver genanvendt til cirka 700-800 millioner flasker og husholdningsglas om året. Glasklyngen sparer cirka 15.000 ton CO2 om året.

Fakta
Det er fjerde gang Cities100-rapporten bliver udgivet og for første gang er rapporten 100 procent digital.

Cities100 er skabt som et samarbejde mellem konsulentfirmaet Nordic Sustainability og C40 og bliver finansieret af Realdania. De tre foregående udgaver af Cities100 blev produceret af virksomheden Sustainia.
Cities100 fremviser 100 af de mest ambitiøse klimaprojekter i verden. Projekterne er udvalgt blandt 195 ansøgere efter en udvælgelses- og evalueringsproces ved Nordic Sustainability og et team af eksperter fra C40.
Projekterne er evalueret efter fem kriterier: Klimaeffekt, merværdi, innovation, samarbejde samt deling og opskalering.

 


 
 

Se flere stillinger
Nyhedsbrev