Vikarudgifter tredoblet på fire år på socialområdet i København

Københavns Kommune har svært ved at rekruttere blandt andet nye socialpædagoger, sygeplejersker og sosuassistenter.
12. SEP 2019 8.29

KØBENHAVN: Antallet af vikarer på det sociale område i Københavns Kommune vokser massivt. De seneste fire år er udgifterne gået fra 25,6 mio. kr. i 2014 til næsten 73 mio. kr. i 2018, oplyser TV2 Lorry.

Tallene kommer bag på Caroline Stage (V), der som medlem af Borgerrepræsentationen havde bedt kommunen om redegørelsen for omfanget.

- Det er rigtig mange penge i Socialforvaltningens budget. Især i de her tider hvor vi skal vende hver en krone på eksempelvis handicapområdet, hvor vi virkelig er i budgetnød. Så jeg synes, det er meget bekymrende tal, siger Venstre-politikeren.

Forklaringen på det voksende antal vikartimer skal ikke findes i stigende sygefravær. Det ligger nemlig over samme periode stabilt på gennemsnitligt omkring 12 sygedage per ansat om året.

Til gengæld har Københavns Kommune svært ved at rekruttere blandt andet nye socialpædagoger, sygeplejersker og sosuassistenter, lyder forklaringen fra Socialforvaltningen.

- Det er en gruppe, som rigtig mange gerne vil have fat i. Og der er ingen tvivl om, at de medarbejdere vi har i Københavns Kommune, er der også rigtig mange andre, der gerne vil have fat i. Når det sker, er man i en periode nødt til at købe vikarer ind, siger ressourcedirektør Søren Munk Skydsgaard.

'Ikke lønførende'
Men det er ikke så sært, at Københavns Kommune kæmper med rekrutteringen. Arbejdsforholdene er nemlig ikke lige så gode som i omegnskommunerne, oplever man hos Socialpædagogernes Landsforbund, SL. Ifølge SL er den gennemsnitlige månedsløn for det udførende pædagogiske arbejde 1.000 kr. lavere i København end i omegnen.

- Det er rigtigt, at vi ikke er lønførende i Københavns Kommune. Det tror jeg heller ikke, at vi bliver. Men jeg tror, at mange af medlemmerne også vil være enige om, at der næppe er noget sted i kongeriget Danmark, hvor man finder mere spændende jobs, hvis man er sosu eller pædagog, fordi det er så alsidigt, hvad man kan arbejde med i København, siger Søren Munk Skydsgaard fra Socialforvaltningen og peger samtidig på, at kommunernes udgiftsloft også giver begrænsninger på udgifterne til området.

Socialforvaltningen har i foråret kørt en større rekrutteringskampagne. Men Caroline Stage vil nu også rejse vikar-problematikken i Socialudvalget for at drøfte, om der også er brug for politiske tiltag.

Socialforvaltningen oplyser, at de samlede lønudgifter på socialområdet ikke påvirkes af, at en større andel går til vikarer frem for fastansat personale.

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev