Principsag om fagforeningsfrihed i SAS bagageselskab bliver politisk
Foto: Finn Frandsen, Ritzau Scanpix

Principsag om fagforeningsfrihed i SAS' bagageselskab bliver politisk

Vikaransat vil ikke meldes ind i 3F. Lydfil afslører trusler.
12. SEP 2019 6.56

SAS's bagagehåndteringsselskab i Københavns Lufthavn er blevet slagmark for en armlægning om organisationsfrihed, efter at de 3F-organiserede nu tre gange har nedlagt arbejdet i utilfredshed med en vikaransat, der ikke for fire måneders skyld vil skifte fagforening. SAS sendte onsdag den vikaransatte hjem men gjorde samtidig klart, at 'den pågældende medarbejder kommer på arbejde igen, da vi ikke vil acceptere disse ulovlige arbejdsnedlæggelser'.

- Vi kan konstatere, at de ulovligt nedlægger arbejdet, når medarbejderen møder ind. Det er et angreb på den danske model, siger kommunikationsdirektør Karin Nyman fra SAS om bagagemedarbejderne.

Berlingske har offentliggjort en lydfil, hvor to 3F-medlemmer uskrømtet forklarer, at de ikke agter at respektere fagforeningefriheden og forsøger at true vikaransatet til at skifte fagforening, og selv om 3F efterfølgende har taget afstand fra episoden og metoden, er det højst usikkert om medarbejderne vil rette ind. Forholdene i bagagehåndteringen har efter fremkomsten af lydfilen fået stor politisk bevågenhed, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er kaldt i samråd om sagen.

- Det er en dybt alvorlig og principiel sag, som SAS ikke kan løse. Det handler om danske arbejdsretsprincipper og er en principiel sag om foreningsfrihed. Vi står fuldstændig bag vores medarbejderes ret til frit at vælge fagforening. Det vil vi altid stå fast på, og derfor kommer medarbejderen på arbejde igen, siger kommunikationsdirektør Karin Nyman fra SAS. 

To arbejdsnedlæggelser i sidste uge påvirkede 56 fly og 6000 passagerer. Det vides endnu ikke, hvilke omkostninger arbejdsnedlæggelsen onsdag har givet.

Ritzau / mk


 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev