dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Dansk Industri

DI vil belønne kommuner for private job

Dansk Industri foreslår, at kommunerne skal have en statslig jobpræmie på 5.000 kr. pr. job i det private.
4. SEP 2019 10.35

Alle landets kommuner skal modtage en bonus på mindst 5.000 kr. for hver privat arbejdsplads, der er eller bliver skabt i kommunen. Sådan lyder et nyt forslag fra Dansk Industri, som vil gøre det attraktivt for kommunerne at tiltrække og fastholde private virksomheder og dermed skabe arbejdspladser lokalt.

Helt konkret går forslaget ud på, at kommunerne skal have en såkaldt jobpræmie for hver privat arbejdsplads, der er inden for kommunens grænser - og hver gang, der skabes en ny arbejdsplads. Det skal give kommunerne incitament til at arbejde for at tiltrække flere virksomheder, skriver Jysk Fynske Medier.

Til gengæld mister kommunerne ifølge DI-forslaget deres andel af selskabsskatten, og den kommunale dækningsafgift på erhvervsejendomme bliver beskåret eller fjernet helt fra de kommuner, der fortsat afkræver virksomhederne en sådan afgift.

Spørger man direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard, har organisationen valgt at komme med forslaget for at give kommunerne en større gevinst for at medvirke til at skabe private arbejdspladser

- Det bliver tydeliggjort for kommunerne, at de får en gevinst ved at skabe rammerne for flere arbejdspladser, når de får et bestemt beløb per privat arbejdsplads i kommunen. I dag er den gevinst mere indirekte, fortæller han til JyskFynske Medier.

Stabilitet for kommunerne
Derudover lægger Kent Damsgaard vægt på, at den nye ordning vil skabe mere stabilitet hos kommunerne. I dag får kommunerne en andel af de lokale virksomheders selskabsskat, men da en kommune ikke kan være sikker på, hvordan økonomien arter sig i de virksomheder, der ligger i kommunen, er der ingen garanti for, at selskabsskatten holder sig på samme niveau hvert år.

Derfor mener Dansk Industri, at det er en fordel for kommunerne at være sikret et bestemt beløb per privat arbejdsplads, der findes inden for kommunens grænser, frem for en svingende indkomst fra selskabsskatten.

- Selskabsskatten varierer meget fra år til år, hvilket kan gøre det besværligt for kommunerne at planlægge ud fra. Men hvis byrådet overvejer, om der skal etableres et nyt erhvervsområde eller et nyt boligområde, ved byrådet, at der følger en jobpræmie med et nyt erhvervsområde, hvilket skaber en økonomisk gevinst i sidste ende, lyder det fra Kent Damsgaard.  

Kan udligne kommunal skævvridning
Eftersom der er flere kommuner, som i dag får mange penge i kassen via selskabsskatten, kan det ikke undgås, at de vil miste noget i første omgang. Men ifølge Dansk Industris direktør, Kent Damsgaard, vil jobpræmien være med til at udligne den skævvridning, der er mellem kommunerne, da pengene med jobpræmien vil blive mere ligeligt fordelt mellem kommunerne.

Dermed kan forslaget fra DI også ses som et aktuelt indspark i den verserende debat om en kommunal udligningsordning, der skal stille landets kommuner mere lige end den nuværende ordning.

- Der vil selvfølgelig være både vindere og tabere, men der er væsentligt flere vindere end tabere. Der er relativt få kommuner, der får en stor del af selskabsskatten, som de ikke længere vil modtage med den her ordning. Til gengæld vil kommunerne have nemmere ved at planlægge ud fra jobpræmien fremfor en selskabsskat, der svinger fra år til år, siger han og fortsætter.

- Vores vurdering er, at hvis man indfører ordningen over en årrække på for eksempel fire-fem år, er det ikke noget, som vil påvirke den enkelte kommune ret meget.

JyskFynske medier har bedt KL om en kommentar til DI-forslaget. Men da der for tiden forhandles om kommunernes økonomi og i øvrigt er debat om en ny kommunal udligningsordning, der skal omfordele penge mellem kommunerne, vil KL ikke kommentere forslaget.

Billund ikke begejstret
I Billund Kommune, som er en af de kommuner, der modtager en høj andel af selskabsskatten sammenlignet med kommunens andel af private arbejdspladser, er det ikke et forslag, der møder begejstring fra borgmesteren, Ib Kristensen (V).

- Man bliver nødt til at have arbejdsløshedsprocenten med i overvejelserne. Når vi er en af de kommuner med den laveste arbejdsløshedsprocent, er det endnu sværere at være med til at skabe private arbejdspladser - vi har ikke medarbejdere til det. Og det er faktisk vores største problem - der eftersøges arbejdskraft i vores kommune, siger han.

Hvis forslaget skulle blive indført, er Ib Kristensen overbevist om, at det ikke vil komme til at påvirke antallet af arbejdspladser i Billund Kommune.

ibs

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/di-vil-beloenne-kommuner-for-private-job

GDPR