Forfulgt venezuelaner bliver fribyforfatter i Aarhus i to år

Den prisvindende journalist Milagros Socorro bliver Aarhus Kommunes tredje fribyforfatter.

AARHUS: Aarhus har fået en ny fribyforfatter, den tredje i rækken. Det er den 59-årige prisvindende journalist og forfatter Milagros Socorro fra Venezuela. I de kommende to år vil hun være fribyforfatter med base i Aarhus.

Milagros Socorro var en etableret journalist og forfatter, da Hugo Chávez i 1999 blev præsident i Venezuela. I løbet af få år blev TV- og radiostationer lukket, nye medielove blev vedtaget og både medier og journalister, der var kritiske overfor styret, blev forfulgt. Samtidig steg antallet af statsstyrede medier massivt. 

Socorro fortsatte med sine artikler og dybdeborende interviews om forholdene i Venezuela, men allerede i den første tid efter, at Chávez var blevet præsident, modtog hun kritiske beskeder fra styrets støtter. I løbet af de kommende år tog beskederne til i antal og blev stadig mere truende, og hun modtog flere trusler på livet. I 2011 blev hendes mail hacket, og i 2017 blev også hendes Twitter- og Facebookprofiler med henholdsvis 30.000 tweets og 195.000 følgere hacket.

I 2013 døde præsident Chávez. Men der skete ingen ændringer i forhold til ytringsfriheden, og forskellige pressefrihedsorganisationer som eksempelvis Espacio Público rapporterer om stigende vold og trusler mod journalister og andre skribenter.

- Jeg ser frem til at kunne skrive uden frygt og kunne sove trygt om natten. Ytringsfrihed er et enestående gode, som man først virkelig forstår betydningen af, når man har mistet den. Jeg ser frem til at dele min historie og viden med Aarhus og hele verden, siger Milagros Socorro, der er i Aarhus sammen med sin mand.

Milagros Socorro blev torsdag budt velkommen til Aarhus af rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R).

  • Aarhus var den første danske by til at melde sig ind i ICORN - det internationale netværk at fribyer.
  • En friby er en by som giver husly til forfattere og andre skribenter, der forfølges i deres hjemland.
  • Aarhus var i 2010 også den første danske by til at modtage en friby-forfatter. Den første var Tendai Frank Tagarira fra Zimbabwe, og den anden den iranske forfatter Omid Shams Gakieh, der kom til Aarhus i 2014.
  • Forfulgte forfattere og journalister sikres opholdstilladelse og understøttelse i to år.
  • Det koster en kommune omkring en halv mio. kr. Kulturministeriet støtter med 300.000 kr.

ka