
ODENSE: Forfulgte forfattere og journalister fra hele verden får ikke længere mulighed for at leve en beskyttet tilværelse i Odense, når kommunen melder sig ud af fribyordningen, skriver TV2 Fyn tirsdag.
Et flertal i Odense Kommunes By- og kulturudvalg har nemlig besluttet at stoppe ordningen med den begrundelse, at ordningen har skuffet. Odense har været med i ordningen siden 2010, og det koster kommunen en halv mio. kr. om året.
Ville hellere til København
I den tid har Odense kun haft den russiske forfatter og journalist Alex Tor boende i den fynske hovedstad, da han i 2012 blev udsat for dødstrusler og forfølgelse i hjemlandet.
Han er til gengæld også den eneste forfatter, byen har haft boende, og det skuffer initiativtager til ordningen Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti, der også sidder i By- og kulturudvalget.
- Vi har haft tilfælde med forfattere, som ganske enkelt sagde nej til at komme til Odense, fordi de hellere ville til København. Når det er tilfældet, så tænker jeg, at man ikke er forfulgt nok, siger Alex Ahrendtsen til Ritzau.
Brian Dybro (SF) er enig med DF's Alex Arendtsen:
- Det har været svært overhovedet at rekruttere forfulgte, og vi vil hellere bruge pengene på byens kulturliv, som godt kan bruge ekstra midler, siger han til TV 2 Fyn.
Ingen problemer med Tor
Alex Arendtsen mener også, at ordningen har sine mangler, når forfattere fravælger en specifik by, fordi personen ikke kender den på forhånd.
- Jeg er ikke tilfreds med den organisation, som står for udvælgelsen af forfatterne. Jeg synes ikke, de har været gode nok at selektere dem, når man kan tillade sig at sige nej til Odense, fordi det er en provinsby, som man ikke kender. Men der er ingen tvivl om, at arbejdet med at styrke ytringsfriheden aldrig har været mere vigtigt, når der er så mange forfattere og journalister, der bliver dræbt rundt omkring i verden, siger Alex Ahrendtsen.
Han påpeger samtidig, at det ikke har været noget problem at have russiske Alex Tor boende, og at han derfor ikke har været grunden til, at ordningen nu forsvinder.
Beslutningen om at melde sig ud af friby-ordningen er ikke formelt taget endnu. Alex Ahrendtsen fortæller dog, at man i By- og kulturudvalget er enige, og at den endelige beslutning tages på et udvalgsmøde tirsdag om en uge.
Manglende opmærksomhed er Odenses eget ansvar
Forfatterforeningen Dansk PEN, der står bag ordningen, er uforstående overfor politikernes kovending:
- Politikerne har så travlt med at holde ytringsfrihedens fane højt. Når så der er konkret mulighed for at hjælpe, bakker de ud, siger Mille Rode, fra Dansk PEN til TV 2 Fyn og tilføjer:
- Hvis politikerne i Odense ikke synes, at det har gjort Odense synligt nok på landkortet, har de jo også selv et ansvar der. Jeg synes det er pinligt, det må jeg sige.
* Foruden Odense er København, Aarhus, Frederiksberg og Fanø med i en støtteordning under Kulturministeriet for fribyer.
* Forfulgte forfattere og journalister sikres opholdstilladelse og understøttelse i to år. Det koster en kommune omkring en halv mio. kr. at huse en forfulgt person i en toårig periode. Kulturministeriet støtter med 300.000 kr.
* Fribyerne er en international ordning under organisationen International Cities of Refuge Network (Icorn), der er stiftet i 2006. Omkring 30 andre byer er med i ordningen verden over.
* For at komme i betragtning skal forfatterne på International PEN's liste Writers in Prison der tæller over 700 forfattere.
* Forfatteren Salman Rushdie, der selv gik under jorden efter udgivelsen af 'De Sataniske Vers', er en af medstifterne af Icorn.
* Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) banede i 2007 vejen for, at Danmark kunne få fribyer.
Kilde: Fribyer i Danmark
Ritzau / rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.