
En kommune kan muligvis efter en konkret vurdering vælge at betale for en privatansat socialrådgiver til at hjælpe en handicappet i en sagsbehandling, hvor den handicappede ikke selv kan håndtere sin sag, og hvor der ikke er en værge.
Måske - men kommunen har ikke pligt til det og heller ikke umiddelbar hjemmel til det, og Ankestyrelsen har aldrig taget stilling til det principielle i mulige undtagelser, fremgår det af et svar fra socialminister Astrid Krag på et spørgsmål fra Folketingets Socialudvalg.
Svaret kan læses som en skjult opfordring til, at nogen skal se at få indbragt en sag for Ankestyrelsen, der løbende bruger konkrete sager til at træffe principafgørelser, som så skal danne præcedens for senere lignende sager. Det er indtil nu ikke sket, hvad angår betaling for en privat socialrådgiver, konstaterer socialministeren.
Der er ingen tvivl om, at enhver borger har ret til at blive bistået eller lade sig repræsentere af andre, blot det sker for egen regning. Spørgsmålet til ministeren gælder imidlertid personer, der på grund af 'varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne' har krav på at få dækket 'nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse', og det uafklarede i den forbindelse er så, om socialrådgiverhjælp falder ind under dette.
Det gives der indtil videre ikke noget entydigt svar på. Socialministeren anfører, at 'merudgiftsbestemmelsen er bred i den forstand, at den ikke indeholder en udtømmende liste over typer af udgifter, der er mulige at få dækket', og derfor er det op til en enkelte kommune i det enkelte tilfælde at stage stilling til spørgsmålet, og her er der ingen principafgørelser fra Ankestyrelsen at tage bestik efter.
Se besvarelsen af udvalgsspørgsmålet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.