<br />Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Her er region for region hvad du skal holde øje med i valg-tv i aften

5. jun 2019, 6:00
Håb, frygt og sandsynligheder for FV19-kandidaterne.

Hvem bliver valgt i dag ved FV19? Her er hvad du skal holde øje med i valg-tv i aften.

I en mini-serie i sidste uge og denne uge har dknyt givet et overblik overblik over kandidaternes chancer, især de nuværende folketingsmedlemmer, men også mulige nye. Overblikket er fordelt over fem analyser, en for hver region.

I Nordjylland er hovedpersonen Socialdemokratiets partiformand Mette Frederiksen, der kan skabe ravage blandt sine partifæller, hvis hun støvsuger de andre S-kandidaters opstillingskredse for personlige stemmer. Derudover er det værd at holde øje med, om De Konservative denne gang lykkes med at generobre det nordjyske mandat, som har været tabt for partiet, siden Lene Espersen forlod politik.

I Midtjylland er det store spørgsmål, om Kristendemokraternes Kristian Andersen i Vestjyllands Storkreds kan kortslutte to pct.'s spærregrænsen ved at vinde et kredsmandat, der som sidegevinst vil trække blandt andre partiets nye/kommende formand Isabella Arendt fra Østjyllands Storkreds med ind i Folketinget.

I Syddanmark er spørgsmålet dels, hvordan duellen i Sydjyllands Storkreds mellem de to partiformænd Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige falder ud, dels om og i givet fald hvor hårdt vælgerne vil straffe SF's Karsten Hønge for at havde frasagt sig det mandat til Europa-Parlamentet, som hans personlige stemmer skaffede ham ved EP19.

Sjælland er der trængsel blandt kandidaterne for Dansk Folkeparti, der fik syv mandater sidst, men næppe kan holde skansen denne gang, mens situationen i Venstre snarere er, om man kan erobre et eller flere af de ledige mandater. Hos De Konservative kæmper Brian Mikkelsens to afløsere begge for at blive valgt - Brigitte Klitskov Jerkel der overtog hans mandat, og Naser Khader der overtog hans opstillingskreds.

I hovedstaden med tre storkredse foruden Bornholm samler interessen sig for Socialdemokratiets vedkommende om hvem der kan erobre Helle Thorning-Schmidts og Mette Frederiksens i alt over 110.000 ledige personlige stemmer, og om blandt andre Liberal Alliances Joachim B. Olsen og Dansk Folkepartis Martin Henriksen klarer skærene.

Foruden de nævnte er der i alle storkredse dækket op til yderligere en lang række dramaer, der finder deres afgørelse i dag.

 

Læs eller genlæs de udførlige analyser for Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland og hovedstaden.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Pressenævnet