dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Håb, frygt og sandsynligheder for FV19-kandidaterne i Nordjylland
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Håb, frygt og sandsynligheder for FV19-kandidaterne i Nordjylland

ANALYSE Et bud på en forhåndsvurdering af de nordjyske folketingskandidaters valgchancer parti for parti.
27. MAJ 2019 6.00
TEMA: FV19

Hvem bliver valgt ved FV19? dknyt giver i en mini-serie et overblik over kandidaternes chancer, især de nuværende folketingsmedlemmer, men også mulige nye.

Overblikket er fordelt over fem artikler, en for hver region. Den første er Nordjylland, der i folketingssammenhæng er identisk med Nordjyllands Storkreds.


Socialdemokratiet
Nuværende folketingsmedlemmer: Bjarne Laustsen, Orla Hav, Simon Kollerup, Ane Halsboe-Jørgensen, Flemming Møller Mortensen og Rasmus Prehn. Desuden partiformand Mette Frederiksen, der er flyttet 'hjem' fra Københavns Omegns Storkreds.

Selvom de naturligvis aldrig i livet vil indrømme det, er en stemmesluger i partiformands-klassen ikke godt nyt for de andre kandidater, fordi en støvsugning af personlige stemmer i hele storkredsen kan forrykke den hidtidige stemmefordeling alvorligt.

Mest usikker er situationen for Rasmus Prehn, som ved FV15 kom ind på et tillægsmandat. Bjarne Laustsen burde være urørlig, og også Orla Hav ligger lunt. På pladserne derefter kan alt ske, herunder også genvalg til alle.


De Radikale
Nuværende folketingsmedlem: Marianne Jelved.

Hun blev ved FV15 valgt på et tillægsmandat, men stadig pænt foran de konkurrerende kandidater. Hun bør være sikker på genvalg. Bliver der plads til to radikale i Nordjylland, kunne Aalborgs tidligere viceborgmester Daniel Nyboe Andersen være et bud. Han blev vraget ved KV17, men kan måske få oprejsning nu.

Blandt øvrige kandidater er et enkelt byrådsmedlem, Casper Hedegaard, Mariagerfjord.


De Konservative
Ingen nuværende folketingsmedlemmer siden Lene Espersen stoppede. Regionsrådsmedlem Per Larsen er spidskandidat, men får det ikke nødvendigvis nemt.

Blandt øvrige kandidater er fire byrådsmedlemmer: Per Møller, Hjørring, Jens-Henrik Kirk, Mariagerfjord, Torben Overgaard, Thisted, og Henrik Dalgaard, Vesthimmerland.


SF
Nuværende folketingsmedlem: Lisbeth Bech Poulsen.

Hun blev valgt på et tillægsmandat ved FV15 og burde være sikker på genvalg.

Et andet interessant navn kunne være SFU’s tidligere landsformand Jacob Klivager, og blandt øvrige kandidater er regionsrådsmedlem Lene Linnemann og byrådsmedlem Theresa Berg Andersen, Vesthimmerland.


Liberal Alliance
Nuværende folketingsmedlem: Christina Egelund.

Hvis LA får nogen valgt i Nordjylland, bliver det hende. Hun sprængte listen ved FV15 og slog Thyra Frank, som ikke opstiller denne gang.


Dansk Folkeparti
Nuværende folketingsmedlemmer: Bent Bøgsted, Morten Marinus, Lise Bech og Ib Poulsen.

Bent Bøgsted må regnes som sikker, mens Ib Poulsen ved tilbagegang er den, der står yderst, efterfulgt af Lise Bech og Morten Marinus nogenlunde side om side. Ib Poulsen har skiftet opstillingskreds siden FV15, ligesom han gjorde ved FV11 (hvor han ikke blev valgt) og ved FV07.

Ny i Ib Poulsens daværende Hjørringkreds er regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen, der har en for en DF'er højst utraditionel baggrund som blandt andet tidligere EU-korrespondent i Bruxelles for Ritzaus Bureau. Han er markant debattør og kan måske blande sig i rækkefølgen af de nuværende folketingsmedlemmer.

Af folketingsmedlemmerne er Ib Poulsen også byrådsmedlem i Thisted, og blandt de øvrige kandidater er yderligere tre byrådsmedlemmer: Peter Sørensen, også Thisted, og Tommy Degn og Kim Edberg Andersen, begge Rebild.


Stram Kurs
Hvis partiet klarer spærregrænsen, er den nordjyske spidskandidat Uwe Max Jensen et bud på en af de valgte.


Venstre
Nuværende folketingsmedlemmer: Preben Bang Henriksen, Karsten Lauritzen og Torsten Schack Pedersen. FV15’s store stemmesluger Søren Gade genopstiller ikke og efterlader små 29.000 personlige stemmer, som ikke nødvendigvis alle vil gå til andre V-kandidater. Preben Bang Henriksen og Karsten Lauritzen bør være sikre på genvalg, denne gang med Karsten Lauritzen som favorit til det første kredsmandat efter fire års driftsikker forvaltning af skatteministerposten.

Blandt øvrige kandidater er regionsrådsmedlem Henrik Buchhave og tre byrådsmedlemmer: Henrik Jørgensen, Hjørring, og Maja Torp og Anne Honoré Østergaard, begge Aalborg.


Enhedslisten
Det nuværende folketingsmedlem Stine Brix genopstiller ikke. Hun er på barselsorlov afløst af Peder Hvelplund, der genopstiller og har overtaget spidskandidaturet. Nummer 2 på partilisten er Sinem Demir, som muligvis også har en chance ved fremgang for partiet.


Alternativet
Det nuværende folketingsmedlem Torsten Gejl er flyttet til Østjyllands Storkreds. Ny spidskandidat er Susanne Zimmer, men partiet er i risiko for ikke få nogen valgt i Nordjylland.

 

For partierne Nye Borgerlige, Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne er vurderingerne for usikre til at sætte personnavne på.

 

Artiklen er den første i en mini-serie om FV19-kandidaternes valgchancer region for region. Serien fortsætter i morgen med et overblik for Midtjylland.