Håb, frygt og sandsynligheder for FV19-kandidaterne i Midtjylland
Foto: Mads Dalegaard, Ritzau Scanpix

Håb, frygt og sandsynligheder for FV19-kandidaterne i Midtjylland

Et bud på en forhåndsvurdering af de midtjyske folketingskandidaters valgchancer parti for parti.
28. MAJ 2019 6.00
TEMA: FV19

Hvem bliver valgt ved FV19? dknyt giver i en mini-serie et overblik over kandidaternes chancer, især de nuværende folketingsmedlemmer men også mulige nye.

Overblikket er fordelt over fem artikler, en for hver region. I dag Midtjylland, der i folketingssammenhæng består af Østjyllands og Vestjyllands storkredse.


Socialdemokratiet
Nuværende folketingsmedlemmer: I Østjyllands Storkreds Nicolai Wammen, Henrik Dam Kristensen, Jens Joel, Leif Lahn Jensen og Daniel Toft Jakobsen. Kirsten Brosbøl og Maja Panduro genopstiller ikke. I Vestjyllands Storkreds Annette Lind, Mogens Jensen, Thomas Jensen og Karin Gaardsted.

I Østjyllands Storkreds har fagforeningsformand Dorthe Hindborg overtaget Kirsten Brosbøls kreds, mens Malte Larsen efter en længere periode med folketingsvikariater står godt til at overtage partiets randrusianske mandat efter Maja Panduro, muligvis med en vis konkurrence fra byrådsmedlem Iben Sønderup, Randers.

Blandt øvrige kandidater i Østjyllands Storkreds er byrådsmedlem Camilla Fabricius, Aarhus, og i Vestjyllands Storkreds byrådsmedlemmerne Mette Nielsen, Viborg, og Palle Lykke Ravn, Struer. Af disse har Mette Nielsen måske en chance ved fremgang for partiet.


De Radikale

Nuværende folketingsmedlemmer: I Østjyllands Storkreds partiets politiske leder Morten Østergaard, i Vestjyllands Storkreds Andreas Steenberg.

Blandt øvrige kandidater i Østjyllands Storkreds er to byrådsmedlemmer fra andre steder i landet: borgerrepræsentant Karen Melchior, København, og byrådsmedlem Hanne Ringgaard Møller, Svendborg. Efter at førstnævnte blev valgt ved EP19 og derfor er ude af spil, er det helt åbent hvem der i stedet kunne være et bud på et østjysk mandat nummer to.


De Konservative
Nuværende folketingsmedlemmer: I Østjyllands Storkreds er Naser Khader flyttet til Sjællands Storkreds, uden at partiet har kunnet finde et markant navn som afløser, og i Vestjyllands Storkreds genopstiller partiformand Søren Pape Poulsen.

Byrådsmedlem Orla Østerby, Lemvig, har i Folketinget vikarieret for sin formand i dennes tid som justitsminister, men får svært ved at trække et konservativt mandat nummer to hjem i Vestjyllands Storkreds.

Blandt øvrige kandidater er i Østjyllands Storkreds byrådsmedlem Charlotte Green, Favrskov, og i Vestjyllands Storkreds byrådsmedlem Rasmus Norup, Herning.


Nye Borgerlige
Spidskandidat i Østjyllands Storkreds er Lars Boje Mathiesen, der tidligere har været byrådsmedlem i Aarhus, først for Liberal Alliance, siden som løsgænger og derefter for Nye Borgerlige.


SF
Nuværende folketingsmedlem: I Østjyllands Storkreds har Jonas Dahl forladt Folketinget og genopstiller ikke. Det gør i stedet hans afløser Kirsten Normann Andersen, der står til sikkert genvalg.

Blandt de øvrige kandidater i Østjyllands Storkreds er byrådsmedlemmerne Charlotte Broman Mølbæk, Randers, Paw Amdisen, Horsens, Aleksander Myrhøj, Norddjurs, og Morten Siig Henriksen, Syddjurs.

I Vestjyllands Storkreds opstiller den ene af SF’s to næstformænd, Signe Munk, der for år tilbage var byrådsmedlem i Viborg i en enkelt valgperiode. Blandt øvrige kandidater i Vestjyllands Storkreds er byrådsmedlemmerne Bente Refslund, Silkeborg, Karsten Filsø, Holstebro, og Anders Bøge, Skive.


Liberal Alliance
Nuværende folketingsmedlemmer: I Østjyllands Storkreds Ole Birk Olesen og Carsten Bach, hvoraf sidstnævnte er flyttet til Fyns Storkreds. I Vestjyllands Storkreds genopstiller Leif Mikkelsen ikke.

Blandt øvrige kandidater er i Østjyllands Storkreds byrådsmedlem Jens Meilvang, Norddjurs, og regionsrådsmedlem Jakob Rixen, men partiet kan næppe regne med flere mandater end Ole Birk Olesens ene. I Vestjyllands Storkreds opstiller borgerrepræsentant Alex Vanopslagh, hvis københavnske bopæl muligvis kan opvejes af at han trådte sine barnesko i Struer.


Kristendemokraterne
Partiet har knyttet betydelige forhåbninger til de to midtjyske storkredse. I Østjyllands Storkreds gælder det partiets næstformand og fungerende formand Isabella Arendt, og i Vestjyllands Storkreds byrådsmedlem Kristian Andersen, Ringkøbing-Skjern.

Før førstnævnte i valgkampens begyndelse trådte frem som mediedarling, var sidstnævnte udset til at trække personlige stemmer nok til et kredsmandat, der i givet fald vil overtrumfe 2 pct.’s spærregrænsen. Hvor sandsynligt det er, fremgår af at det aldrig før er lykkedes for et parti, i hvert fald ikke uden at stemmetallet også er kommet over de 2 pct., så kredsmandatreglen viste sig ligegyldig. Kun løsgænger Jacob Haugaard har gjort kunsten (FV94).

Blandt de øvrige kandidater i Østjyllands Storkreds er byrådsmedlem Birgit Jakobsen, Hedensted, og i Vestjyllands Storkreds byrådsmedlemmerne Jens Erik Damgaard og Hanne Bruun Simonsen, begge Ringkøbing-Skjern, og Karlo Brondbjerg, Herning.


Dansk Folkeparti
Nuværende folketingsmedlemmer: I Østjyllands Storkreds Mette Hjermind Dencker, Hans Kristian Skibby, Kim Christiansen og Claus Kvist Hansen. Tilde Bork genopstiller ikke. I Vestjyllands Storkreds Dennis Flydtkjær, Christian Langballe og Karina Due, hvor mindst sidstnævnte er i farezonen.

I Østjyllands Storkreds kom Claus Kvist Hansen ved FV15 ind på et tillægsmandat og står derfor umiddelbart yderst ved tilbagegang, men han har vist sig driftssikker, hvilket i kombination med Kim Christiansens bryderier med omfartsvej i hjembyen Mariager kan betyde forskydninger i den rækkefølge, kandidaterne bliver valgt eller ikke valgt.

Claus Kvist Hansen er foruden folketingsmedlem også byrådsmedlem i Horsens, og det samme er Hans Kristian Skibby i Hedensted, og blandt de øvrige kandidater i Østjyllands Storkreds er desuden byrådsmedlemmerne Knud N. Mathiesen, Aarhus, Nick Zimmermann, Randers, og Michael Nedersøe, Horsens. I Østjyllands Storkreds opstiller også regionsrådsmedlemmerne Steen Thomsen og Ole Revsgaard Andersen, og i Vestjyllands Storkreds byrådsmedlemmerne Bo Sand Kristensen, Ikast-Brande, Kuno Danielsen, Silkeborg, og Jette Lund, Struer, samt fra andre steder i landet Liselotte Lynge Jensen, Vesthimmerland, Anette Svindborg, Morsø, og Steffen Daugaard, Middelfart.


Stram Kurs
Hvis partiet klarer spærregrænsen, er den østjyske spidskandidat Helmuth Nyborg et bud på en af de valgte.


Venstre
Nuværende folketingsmedlemmer: I Østjyllands Storkreds Jakob Ellemann-Jensen, Britt Bager, Michael Aastrup Jensen og Troels Lund Poulsen. I Vestjyllands Storkreds Inger Støjberg, Kristian Jensen, Thomas Danielsen og Kristian Pihl Lorentzen. Esben Lunde Larsen har forladt Folketinget og genopstiller ikke, men det gør hans afløser, regionsrådsmedlem og tidligere Ikast-Brande-borgmester Carsten Kissmeyer. Han skal dog ikke føle sig sikker på at kunne (gen)vælges, og det skal Kristian Pihl Lorentzen og især Thomas Danielsen heller ikke nødvendigvis.

I Østjyllands Storkreds burde alle fire genopstillede være pænt på den sikre side, men uroen om Britt Bagers valgkamptilskud kan måske åbne for at den ved FV15 vragede Fatma Øktem kan blande sig i rækkefølgen eller ved fremgang eller omfordeling af tillægsmandater mellem storkredsene komme ind som det femte østjyske V-mandat. Et spil som også tidligere Favrskov-borgmester, nu menigt byrådsmedlem Anders G. Christensen er med i.

Øvrige kandidater i Østjyllands Storkreds er byrådsmedlemmerne Birte M. Andersen, Skanderborg, og Heidi Bank, Aarhus, og i Vestjyllands Storkreds byrådsmedlemmerne Gitte Willumsen, Silkeborg, og Anders G. Jacobsen, Holstebro.


Enhedslisten
Nuværende folketingsmedlemmer: I Østjyllands Storkreds Søren Egge Rasmussen. Nikolaj Villumsen er netop valgt til Europa-Parlamentet og fraskriver sig derfor et eventuelt valg til Folketinget. I Vestjyllands Storkreds Jakob Sølvhøj.

Begge nuværende folketingsmedlemmer står til genvalg, og Anne Hegelund, der har været aktiv på de indre linjer i partiet, står til at overtage det ledige østjyske mandat efter Nikolaj Villumsen. Blandt øvrige kandidater er i Østjyllands Storkreds byrådsmedlemmerne Maria Temponeras, Skanderborg, og Jesper Yde Knudsen, Syddjurs.


Alternativet
Nuværende folketingsmedlemmer: I Østjyllands Storkreds har Josephine Fock forladt Folketinget og genopstiller ikke, og det gør heller ikke hendes afløser Julius Graakjær Grantzau. I stedet er Torsten Gejl flyttet hertil fra Nordjyllands Storkreds, hvor han blev valgt ved FV15. I Vestjyllands Storkreds genopstiller René Gade ikke. Ny spidskandidat er Stine Isaksen.

Blandt øvrige kandidater er i Østjyllands Storkreds byrådsmedlem Mira Issa Bloch, Skanderborg.

 

For partiet Klaus Riskær Pedersen er vurderingerne for usikre til at sætte personnavne på.

 

Artiklen er den anden i en mini-serie om FV19-kandidaternes valgchancer region for region. Serien fortsætter i morgen med et overblik for Syddanmark.

Læs eller genlæs den første artikel om FV19-kandidaterne i Nordjylland.