<br />Foto: Frank Cilius, Ritzau Scanpix

Foto: Frank Cilius, Ritzau Scanpix

En politikers fødselsdag, og så en fødselsdag der sørger for godt vejr

15. maj 2019, 11:11FV19
NEDTÆLLING DAG ÷21. Veloplagt fødselsdagshilsen fra en nu tydeligvis helt rask og frisk Mette Frederiksen.

Efter sin indledende upasselighed ved valgkampudskrivelsen er S-formand Mette Frederiksen igen i kampform. Se bare dagens Facebook-fødselsdagshilsen til Lars Løkke Rasmussen, som hun ønsker tillykke, og til dagens anden fødselar Ulla Terkelsen, som hun takker for det gode vejr. Veloplagt fra morgenstunden.

Dagen i dag er også den første dag, man kan brevstemme til FV19. Fristen for indlevering af kandidatlister er ganske vist først lørdag 25. maj, så før da kan man i princippet ikke vide, hvem man kan stemme på, hvis man vil stemme personligt. Endda kan man ikke før tidligst tirsdag 21. maj være helt sikker på, hvilke partier der stiller op, for fristen for anmeldelse af nye partier udløber først den dag, og hvis parti nr. 14 skulle melde sig, går der yderligere et par dage med godkendelsen.

Dog, det sker næppe. Veganerpartiet har en fjerdedel af det krævede antal vælgererklæringer i hus, mens fx det Handlekraftige Parti i lodret modstrid med sit navn endnu ikke har skaffet sig en eneste. Men 13 på stemmesedlen kan vel også gøre det. Hvis alle godkendte partinavne skulle med, ville vi komme op på 98.

Brevstemme er en mulighed for at stemme, selvom man ikke lige kan på dagen, og den mulighed benytter flere og flere sig af. Ved FV01, FV05 og FV07 lå andelen på 4,9-5 pct., men ved FV11 var det blevet til 7,8 pct. og ved FV15 til 8,7 procent. Muligvis en umiddelbar gevinst for valgdeltagelsen, men skal man tro professor Kasper Møller Hansen er det et tab for den fælles oplevelse og dermed på længere sigt en risiko for netop valgdeltagelsen, hvis brevstemmerne udvander den stærke sociale norm, det er at stemme ved valg i Danmark, forudser professoren.

Hvis man vil give sin stemme til den sociale norm, er der 21 dage tilbage. Er man villig til at løbe risikoen for at udvande den, er der 17 dage tilbage til at brevstemme i.

 

dknyt tæller dagligt ned til valgdagen. Læs eller genlæs de første nedtællinger:
DAG ÷28. En syg start på valgkampen og en uventet fransk præsidentfavorit
DAG ÷27. I virkeligheden burde man slet ikke skrive det her. Og så alligevel
DAG ÷26. Først nu når vi til det der plejer at være valgkampstart: Plakaterne
DAG ÷23. Jernbanedrift, kønsdrift og sygdom som hver mands herre
DAG ÷22. Grin og græmmelser, plakatkrige og valgvideo med special effects

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Pressenævnet