Først nu når vi til det der plejer at være valgkampstart: Plakaterne
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Først nu når vi til det der plejer at være valgkampstart: Plakaterne

NEDTÆLLING DAG ÷26. En i forvejen utraditionel valgkamp krydres nu også med haiku-digte. Et nyt hver dag.
10. MAJ 2019 11.01
TEMA: FV19

Spændingen i en valgkamp gælder som udgangspunkt, hvem der vinder rent stemmemæssigt, men som meningsmålingerne ser ud, og har gjort det længe, er spændingen denne gang nærmere knyttet til, hvordan magt-puslespillet kan falde ud, når mandattallene er kendt. Der er allerede udvekslet krav, nogle endda ultimative, for støtte til den ene eller anden statsministerkandidat.

Jo flere, jo mere fastlåst, skulle man tro, men når vi kommer til målstregen, altså den efter valget, så skal prisen for den nødvendige politiske støtte nok blive betalt af den af dem, der til den tid har magten inden for rækkevidde. Man vil huske FV11-armlægningen i det såkaldte sorte tårn - ikke i Mordor, men på Amager - som et markant eksempel på, hvor stor en kamel kan blive og alligevel blive slugt.

Man husker daværende R-leder Margrethe Vestagers kryptiske tweet om 'Sort røg, hvidt tårn. Langt til hvid røg, sort tårn', der på grund af sin staccato-stil blev udnævnt til at være en slags haiku-digt. Men nej, nok kan et haiku-digt bestå af korte abrupte sætninger, men det er ikke nok.

Der er regler, og dem kender Dansk Folkepartis Morten Marinus. 'Haiku er et digt som har 5 stavelser i første linje, 7 i anden og igen 5 i tredje linje', skriver han oplysende på Twitter og varsler et dagligt valg-haiku så længe valgkampen varer. Faktisk begyndte han allerede inden forklaringen kom, med 'Valgkampen er nu/Men er kursen den rette/Hvem vinder valget'.

Det var torsdag, i dag fredag er det 'Grænsekontrollen/Der må være en grænse/Danmarks Sikkerhed'. Utraditionelt, det skal han have.

I det hele taget har valgkampen indtil nu været utraditionel på adskillige måder, men i morgen indtræder en vis normalitet, nemlig når det fra kl. 12 bliver tilladt at sætte (folketings)valgplakater op. Skønt det bliver alligevel lidt anderledes denne gang, for plakatopsætningen plejer at markere den hektiske start på valgkampen, og det er det jo ikke ligefrem denne gang.

Tværtimod er man ikke fri for at kunne fornemme en vist træthed allerede, i hvert fald blandt vælgerne, og i lygtepælene er de bedste pladser for længst er optaget af EP19-valgplakater. En del af dem dog så tilpas kreative at de såmænd godt kan tælle som FV19-agitation også.

Der er 26 dage tilbage, og de sidste to af dem må EP19-plakaterne ikke hænge der længere. Man skal nok ikke indgå meget store væddemål om at de allesammen kommer ned til tiden.

 

dknyt tæller dagligt ned til valgdagen. Læs eller genlæs de første nedtællinger:
DAG ÷28. En syg start på valgkampen og en uventet fransk præsidentfavorit
DAG ÷27. I virkeligheden burde man slet ikke skrive det her. Og så alligevel

Nedtællingen fortsætter på mandag.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev