Kommunerne bruger årligt godt 45 mia. kr. på ældreplejen. Det er et stort beløb, der vidner om en høj prioritering. Derfor vil en arbejdsgruppe på tværs af tre ministerier og KL nu opstille en række kvalitetsindikatorer, som skal sikre, at kvaliteten og resultaterne stemmer overens med investeringerne. Det oplyser Finansministeriet.
Arbejdsgruppen anbefaler, at der opstilles kvalitetsindikatorer under tre hovedtemaer:
- Funktionsevne
- Livskvalitet og tilfredshed
- Sammenhæng og forudsigelighed
Indikatorerne skal desuden skabe et bedre grundlag for at sammenligne ældreplejen på tværs af kommuner og institutioner og over, fremgår det.
Mindre, men udvidet tilfredshedsundersøgelse
Arbejdsgruppen anbefaler også, at de to nationale brugertilfredshedsundersøgelser på ældreområdet lægges sammen, så der kun bliver én undersøgelse på ældreområdet. Til gengæld skal den udvides, så den gennemføres blandt alle borgere, der modtager hjemmehjælp.
I forhold til plejehjem, hvor der kan være udfordringer, da borgerne fx lider af demens, anbefales det, at man som hidtil fortsætter med at lave en national stikprøve og afprøver andre modeller for brugertilfredshedsundersøgelser.
- Vi skal kunne følge med i, om den kommunale ældrepleje har den fornødne kvalitet, og om de ældre er tilfredse med de tilbud, de får. Jeg er derfor tilfreds med, at vi nu får nationale kvalitetsindikatorer, som kan give værdifuld viden om kvaliteten af ældreplejen på tværs af de enkelte kommuner og institutioner og dermed også kan være med til at udvikle og løfte kvaliteten i ældreplejen til gavn for de ældre og deres pårørende, siger innovationsminsiter Sophie Løhde (V).
Arbejdsgruppen er nedsat i forlængelse af aftalen om kommunernes økonomi for 2019 og består af medlemmer fra Sundheds – og Ældreministeriet, Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet og KL. Selve implementeringen skal aftales nærmere mellem KL og ministerierne og kommer til at ske, som data fra kommunerne bliver tilgængelig.
ibs
Læs mere, og find alle anbefalingerne her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.