Et stigende antal børn med autisme går ikke i skole. Det viser en ny undersøgelse fra Landsforeningen Autisme.
- Det er et kommunalt ansvar. De er alt for lang tid om at visitere børnene, og det bliver de syge af. Det er kommunal mishandling af børnene og deres familier siger Heidi Thamestrup, der er formand for Landsforeningen Autisme til Radio24syv.
Undersøgelsen er lavet blandt forældre til børn med autisme. Den har både været udsendt til landsforeningens medlemmer og delt på sociale medier. 1.401 har svaret.
35 pct. af autismediagnosticerede børn lider af skolevægring, hvilket vil sige, at de ikke går i skole. Det er 20 pct. flere end i 2016, hvor landsforeningen gennemførte samme undersøgelse.
Tæt på hver sjette svarer, at deres barn ikke har været i skole i over et år.
- Børn med autisme bliver ekskluderet i skolesystemet. Der er fortsat alt for mange børn med autisme, der ikke har et skoletilbud, som de kan holde ud at være i, siger Heidi Thamestrup, formand for Landsforeningen Autisme.
Udviklingen forarger Troels Ravn (S), der er formand for Folketingets Socialudvalg:
- At hele 35 pct. af børn med autisme på nuværende tidspunkt ikke går i skole er helt uacceptabelt. Det kan vi ikke være bekendt. Det er på tide, at vi anerkender inklusionens negative sider, siger han til Radio24syv.
Klagenævnet oplever også stigning
De nye tal fra Landsforeningen Autisme bakkes op af årsrapporten for 2018 fra Klagenævnet for Specialundervisning.
Her skriver klagenævnet, at de gennem de seneste år har observeret en stigning i sager, hvor barnet ikke er i skole, mens sagen behandles i nævnet. I 17 pct. af de sager om folkeskoleelever, nævnet har behandlet, har der været et barn, som ikke har været i skole gennem længere tid. Og det har især været børn med en diagnose inden for autismespektret.
Samtidig har Klagenævnet for Specialundervisning helt overordnet oplevet en markant stigning i antallet af klager - og nævnet har fundet fejl i 41 pct. af de afgørelser, kommunerne har truffet.
ibs
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.