Riskær klar med fire kandidater til rødt konservativt parti
Klaus Riskær Pedersen på dagens pressemøde.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Riskær klar med fire kandidater til 'rødt konservativt' parti

Partiet Klaus Riskær Pedersen fik 42.486 henvendelser, før der var vælgererklæringer nok.
19. FEB 2019 11.26
TEMA: FV19

Partiet Klaus Riskær Pedersen er et 'rødt konservativt' projekt, der skal samle Danmark, sagde dets initiativtager, personen Klaus Riskær Pedersen, da han tirsdag stod frem med 20.296 vælgererklæringer i ryggen. Vælgererklæringer som var sluppet gennem 'Indenrigsministeriets dræbermaskine', som han sagde.

Bemærkningen dækker over, at partiet har modtaget 42.486 henvendelser fra vælgere, der ville støtte hans projekt, og heraf har altså cirka halvdelen udmøntet sig i formelle vælgererklæringer. Ifølge hovedpersonen har han dermed fået et mandat til at forelægge sit projekt ved FV19, uden at han dermed forventer, at alle 42.486 vil blive vekslet til stemmer på valgdagen.

Partiet vil opstille i hele landet. I første omgang er der udvalgt tre kandidater foruden Klaus Riskær Pedersen selv, men flere vil følge.

Klaus Riskær Pedersen opstiller selv i Københavns Storkreds, i Københavns Omegns Storkreds opstiller Peter Hjorth, i Nordsjællands Storkreds opstiller Christina Asklund, og Rolf David Gøtze opstiller i Fyns Storkreds. Ingen af de tre sidstnævnte har erfaring med politik, til gengæld er de ifølge Klaus Riskær Pedersen økonomisk uafhængige og behøver ikke politik som levebrød.

Der er i alt ti storkredse, så der mangler mindst seks kandidater for at partiet kan få stemmer over hele landet. At det lige var fire navne, der var klar ved premieren, skyldtes, at Klaus Riskær Pedersen gerne ville have de fire mandater op til spærregrænsen, som han sagde.

Bemærkningen dækker over det ene af de tre mulige kriterier for at et parti kan blive repræsenteret i Folketinget, nemlig at det 'i hele landet har opnået mindst to pct. af de afgivne gyldige stemmer', som det hedder i folketingsvalgloven. De to pct. svarer til fire mandater.

Det er det kriterium, man sædvanligvis regner med og i daglig tale kalder 'spærregrænsen'. For at passere den, skulle et parti ved FV15 have 70.202 stemmer.

Der er imidlertid to andre kriterier, som et parti kan komme i Folketinget ved at opfylde. Det ene er at få stemmer nok til et kredsmandat i en af storkredsene. Det kriterium har aldrig været i brug, men det har været tæt på, forstået på den måde at man under stemmeoptællingen efter FV98 konstaterede, at Fremskridtspartiet havde et kredsmandat i hus, før partiet nåede op over de to pct.

Det tredje kriterium er, at et parti er inde, hvis det 'inden for hver af to af de tre landsdele (...) har opnået mindst lige så mange stemmer som det gennemsnitlige antal gyldige stemmer, der i landsdelen er afgivet pr. kredsmandat'. Heller ikke det har været i brug.

De tre landsdele svarer til 1. Region Hovedstaden, 2. Region Sjælland plus Region Syddanmark og 3. Region Midtjylland plus Region Nordjylland.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt